V sobotu Senát jednohlasně schválil zákon, který americké aerolinie ochrání před platbami za uhlíkové emise při evropských letech, aby tak  tlačil na Evropskou unii, aby vycouvala z uplatnění svého emisního zákona na zahraniční přepravce. Evropská komise od ledna vynucuje svůj zákon, aby přiměla všechny aerolinky, aby se staly součástí jejich systému obchodu s emisními povolenkami k boji proti globálnímu oteplování, předhazováním hrozeb obchodním letům. Senát tento zákon schválil krátce po půlnoci, jak spěchá s dokončením svých záležitostí před přestávkou před kongresovými a prezidentskými volbami 6. listopadu.

Republikánský senátor John Thune, sponzor těchto opatření, řekl, že to vysílá „silné poselství“ do EU, že nemohou na Spojené státy uvalovat daně.

„Dnešní akce Senátu pomůže zajistit, že letečtí dopravci nákladu a pasažérů z USA nebudou platit evropský dluh přes tuhle ilegální daň a místo toho budou moci investovat do tvorby pracovních míst a stimulace naší vlastní ekonomiky,“ uvedl Thune v prohlášení.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: reuters.com

]]>