Nezasáhl nejvíce lidí, nebyl nejdelší, ale přesto se výpadek elektřiny v New Yorku z roku 1977 zapsal do dějin černým písmem. Mohl za něj jediný zásah blesku, který před 40 lety, 13. července 1977, kolem půl deváté večer poškodil jedno z klíčových míst newyorské rozvodné sítě. Město se následně na celou noc zahalilo do tmy, postižených bylo devět milionů lidí. Událost vyvolala největší rabování obchodů v dějinách New Yorku.

Za katastrofu mohla silná bouře s blesky, které postupně způsobily sérii výpadků a přetížení systému. Kolem půl desáté večer bylo už město bez světla. Lidé uvízli ve výtazích, obchodech, kinech i v metru. Zkázu ještě více umocňovalo velké teplo. Energetické společnosti se podařilo provoz sítě obnovit až po 25 hodinách. Zasažena nebyla pouze čtvrt Queens, která byla napojena na jiný systém.  

Teprve když začalo svítat, ukázalo se, co se celou noc dělo.

Vypadá to tu jako v Berlíně v roce 1945, řekl jeden ze zasahujících policistů. Těch bylo do ulic vyslaných přibližně 18 tisíc, asi pět set z nich se zranilo. Rabování se šířilo jako lavina; zapojily se do něj muži, ženy, děti i starci. Po celém městě bylo založených více než tisíc požárů, vykradených bylo 1600 obchodů. Celkové škody byly odhadnuty na miliardu dolarů.

Policisté zatkli téměř čtyři tisíce lidí za rabování, což byla podle odhadů samotná desetina všech pachatelů. Některé zdroje uvádějí, že při nepokojích zahynuli dva lidé, podle jiných médií byl zas jedinou obětí výpadku proudu sedmnáctiletý Dominick Ciscone, jehož zastřelili.