Nadcházející obří fúze gigantů agrobusinessu Bayer a Monsanto je jen posledním z příkladů nesmírně znepokojivé ekonomické koncentrace na globálním trhu osiv a pesticidů. Nová studie publikovaná Pozorovateli korporátní Evropy odhaluje, že EU komise od roku 1990 schválila devět z každých deseti fúzí bez jakýchkoliv podmínek. V článku ‚Příliš velké, aby se směly kontrolovat?‘ experti na hospodářskou soutěž Angela Wigger (Radboud University, Holandsko) a Hubert Buch-Hansen (Vysoká škola ekonomická, Dánsko).


Analyzovali pro Pozorovatele korporátní Evropy politiky fúzí v EU a vysvětlili tu paradoxní a často škodlivou povahu přístupu, ruce pryč, zaujímaného Evropskou komisí k regulaci velkých fúzí.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěž Komise praktikoval převážně příznivý přístup k fúzím včetně nedávné zelené pro fúzi agro-chemických společností Dow a Dupont stejně ChimChina a Syngenta. Podle vlastních statistik této Komise pouze 25 z 6 493 podaných žádostí o fúzi od roku 1990 do února 2017 bylo odmítnuto – tj. pouhých 0,4%. I když se započítají nakonec stažené žádosti o fúzi, je stejně míra schvalování ohromujících 90%.

Zjevně si vůbec nedělají starosti s tržní koncentrací, ke které vedou ty čím dále častější a čím dál větší fúze, přičemž žádosti o fúze se v současnosti vůbec nehodnotí z hlediska jejich širších ekonomických nebo sociálních dopadů. Avšak tato studie mj. varuje před vedlejšími účinky plíživé monopolizace v oblastech životně důležitých pro veřejný zájem, jako je sektor zemědělství v EU.




Loading...