Aby mohly USA a Saudská Arábie nadále sledovat své zájmy v Sýrii, podporují už dlouho Frontu an-Nusra, píše Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Zásobují uskupení zbraněmi i penězi. Společně s tím se západní politici neustále snaží ukázat teroristy této organizace v lepším světle tím, že je zařazují do „umírněné syrské opozice". Fronta an-Nusra se oficiálně zřekla cílů Al-Kaidy, ovšem udělala to jenom proto, aby se mohla účastnit dělení Sýrie, říká autor článku.


Vojenská operace Ruska udělala velké škody ozbrojencům uskupení, píše vydání. Za podpory ruského letectva syrská armáda osvobozuje čím dál více oblastí. Vláda v Damašku se přitom nechystá vést rozhovory s teroristy. 

Složitá situace přinutila Fronta an-Nusra udělat originální krok: zkusit dosáhnout příměří v OSN. O tom informuje Reuters s odvoláním na bezejmenné zdroje „blízké k rozhovorům". Informační agentura sděluje, že syrská opozice požádala o „dvou-třítýdenní příměří", „zastavení obléhání" a rovněž o „přístup k humanitární pomoci". Podle slov nejmenovaného zdroje jsou všechny strany konfliktu připravené podpořit tuhle iniciativu, kromě Islámského státu. Zastavení útoků na „Front an-Nusra" je prezentováno jako předběžná podmínka k dosáhnutí příměří.

Je jasné, že tento návrh je past pro Rusko, zdůrazňuje DWN. Ozbrojenci se chtějí přeskupit a zabránit svému úplnému zničení. Rusové s tím ale nebudou souhlasit, protože na rozdíl od západní koalice bojují proti teroristům odhodlaně, říká německý žurnalista.

[quote align="center" color="#999999"]