Video, které poprvé zveřejnila zpravodajská agentura Islámského státu Amaq, ukazuje islamisty, kteří poškozují svatostánek ve městě Marawi na jihu Filipín. Shodili kříž, sochy, roztrhali plakát papeže Františka, zničili obrazy a nakonec kostel podpálili. Islamisté, kteří před dvěma týdny město na ostrově Mindanao obsadili, se připravili na dlouhé obléhání. V mešitách, podzemních tunelech a sklepích mají zásoby zbraní a jídla. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na armádní zdroje.


  Mezi několika stovkami ozbrojenců jsou bojovníci z Indonésie, Malajsie, Indie, Saudské Arábie, Čečenska a Maroka. Bitva o Marawi vzbudila obavy, že si tito krajně radikální islamisté napojení na teroristickou organizaci Islámský stát budují na ostrově Mindanao základnu pro oblast jižních Filipín.

Vyšší důstojníci agentuře Reuters řekli, že je ve městě stále uvězněno 500 až 600 civilistů, a proto islamisté filipínské armádě tak dlouho vzdorují. 

Prezident v sobotu uvedl, že město bude osvobozeno do tří dnů, na co se vojáci na místě dívají skepticky. Generálmajor Carlito Galvez uvedl, že uvnitř města se nachází až 200 bojovníků, kteří jsou na obléhání připraveni.