Onehdy mladík z Indie se rozhodl, že pomůže přírodě a začne vysazovat stromy. To bylo před více než třiceti lety. Semena kladl vedle pusté písečné oblasti, aby pomohl vytvořit stanoviště pro volně žijící zvířata. Současný pohled na toto místo vám vyrazí dech a možná i inspiruje. Začalo to nevinným nápadem jednoho chlapce a skončilo to nádherou, za kterou se mu klaní i National Geographic. Jadav Payeng z indického státu Assam vysadil v roce 1979 svůj první strom nedaleko vesnice, ve které vyrostl.


Krátce nato se rozhodl, že celý svůj život věnuje výsadbě nového lesa, aby vytvořil vhodné prostředí pro tamní zvířata. To se mu podařilo. Každý den po dobu 37 let sázel semínka rostlin, díky čemuž na místě vyrostl zhola nový ekosystém. Les se momentálně rozkládá na ploše 550 hektarů.

Jadav prozradil, že s výsadbou začal poté, co v písečné nehostinné oblasti našel několik mrtvých hadů. Chtěl, aby se zde živočichové cítili bezpečně a nic je neohrožovalo. „Zahynuli od tepla, neboť zde nejsou žádné stromy, které by je kryli. Požádal jsem místní úřady, aby tam něco vysadili, ale mi jen řekli, že tam mohu sám vysadit například bambus. Tak jsem to udělal. Nikdo mi nepomohl, nikoho to nezajímalo,“ uvedl sedmačtyřicetiletý Ind pro internetový deník The Times of India.