Rakouský parlament odhlasoval v úterý večer soubor integračních opatření, jehož součástí je zákaz nošení oděvů zahalujících obličej na veřejnosti nebo rozdávání koránů. Vládní koalice sociálních demokratů a konzervativců dokázala tento balíček prosadit navzdory nynějším politickým turbulencím, které vyústily do oznámení předčasných parlamentních voleb v polovině října.


Ve smyslu schváleného zákazu bude možné, rovněž od října, uložit za nošení oděvu zahalujícího obličej na veřejném prostranství pokutu do výše 150 eur.

Opatření se týká burek používaných některými muslimky, zatím však není jasné, kolika žen se bude tento zákaz v Rakousku opravdu týkat.

Uvedené opatření vyvolalo nejnovější kritiku nejen v řadách rakouských Zelených, ale i pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ), podle které není dostatečně přísné.

Součástí schválených opatření je i povinnost absolvovat tzv. integrační ročník, v rámci kterého budou přijati azylanti s perspektivou setrvání navštěvovat speciální jazykové a "hodnotové" kurzy. Osoby s nárokem na azyl mají navíc provádět neplacené veřejně prospěšné práce jako přípravu před vstupem na pracovní trh. Případné odmítnutí se odrazí na poskytovaných sociálních dávkách.

Podle vyjádření ministra zahraničí Sebastiana kurzy, které přinesla veřejnoprávní televizní stanice ORF, si netřeba dělat iluze a integrace je velmi dlouhý proces. Dodal, že bez ohledu na schválená opatření Rakousku nezbývá než zastavit příliv uprchlíků na své území.

Loading…