Společnost ve Spojených arabských emirátech plánuje k pobřeží dovézt gigantické antarktické ledovce, aby pro tuto oblast zajistila nový zdroj pitné vody.  Poradenská společnost National Advisor Bureau Limited sídlící v Masdaru, která má zkušenosti s rozsáhlými inovačními vodními projekty, si klade za cíl začít projekt v roce 2018. První ledovce by se na pobřeží měly objevit následující rok. 


Některé z dalších projektů společnosti National Advisor Bureau Limited jsou uvedeny zde.

Cílem projektu je nashromáždit volně plovoucí ledovce a z pobřeží Antarktidy je přes oceán dotáhnout k pobřeží SAE. Podle stručného konceptu průměrný ledovec obsahuje přes 20 miliard galonů (více než 75 miliard litrů) sladké vody, která by vystačila jednomu milionu lidí po dobu pěti let. 

Očividný problém s táním ledovců během přepravy a následné teplotní podmínky na pobřeží SAE podle společnosti problém nebudou. Ledovce jsou z větší části pod vodou, což znamená, že tát budou velmi pomalu, zatímco povrch ledovce je pokryt bílým ledem, který spíše odráží sluneční paprsky zpět do atmosféry, než že by se rychle zahříval. 

Kromě zajištění sladké vody autoři projektu doufají, že se plovoucí ledovce stanou součástí místního mikroklimatu a dokonce i turistickou atrakcí. Propagační materiály s tučňáky a polárními medvědy na ledovci jsou už vyrobené. 

Kromě kolosálních nákladů a logistických obtíží může být jedním z možných problémů nalezení ledovce, který by byl vhodný jako zdroj pitné vody. Ačkoli existují stovky dostatečně velkých ledovců, které každoročně mizí z pobřeží Antarktidy, má plocha, na níž se nacházejí, tisíce mil. To znamená, že by ledovce možná musely být z pobřeží vyjmuty manuálně, což by rozpoutalo debatu o vlastnictví antarktické pevniny a její ochraně. 




Loading...