V Sýrii se nedávno uskutečnilo falešné natáčení jakoby dalšího útoku chemickými zbraněmi syrskou armádou proti civilistům, klient a sponzor se nachází v jedné ze zemí Evropy, sdělil vojensko-diplomatický zdroj agentuře RIA Novosti. „Výsledek televizního divadla Bílých přileb s inscenací údajného chemického útoku sarinem syrských orgánů v Chán Šajchúně inspiroval teroristy k pokračování falešného natáčení „televizního seriálu".


Několik informačních kanálů potvrdilo, že natáčecí skupina korespondentů televizní stanice Al-Jazeera nedávno natáčela falešné záběry údajného dalšího útoku syrskou armádou chemickými zbraněmi proti civilistům," řekl zdroj.

Podotkl, že se natáčení odehrávalo v obcích Serekab, Ericha a Džisr er Šugur (provincie Idlib) a účastnilo se ho asi 30 hasičských vozů a sanitek, a také až 70 místních obyvatel s dětmi, které byly přivezeny z uprchlického tábora.

„Pro dodání přirozenosti se vše natáčelo na mobilní telefony z několika úhlů, a také byl použit dron. Po skončení „natáčecího procesu" bylo všem, včetně dětí, vyplaceno tisíc syrských liber a vydán potravinový balíček," dodal.

„Hojné současné vložení falešných videí s „křičícími" komentáři na sociální sítě má proběhnout během několika dnů (do neděle) na příkaz objednavatele a sponzora natáčení v jedné z evropských zemí," podotkl zdroj.