Televizní kanál NBC s odkazem na zdroje v rozvědce včera uvedl, že USA mohou provést preventivní útok na vojenské objekty Severní Koreje k odvrácení zkoušek jaderných zbraní, které se mají konat v den 105. výročí narození zakladatele KLDR Kim Ir-Sena – 15. dubna. Pentagon už umístil dva torpédoborce ve vzdálenosti 500 kilometrů od jaderného polygonu KLDR. Před tím americká vláda vyslala k břehům Korejského poloostrova útočnou skupinu leteckých lodí a Pchjongjang pohrozil Washingtonu jaderným útokem.


Útočná skupina lodí USA v čele s letadlovou lodí Carl Vinson připlula ke břehům Severní Koreje. Ve skupině je také raketový křižník Lake Champlain (CG-57) a torpédoborce Michael Murphy (DDG-112) a Wayne E. Meyer (DDG 108), vybavené systémy včasného odhalení Aegis. V Pchjongjangu nazvali jednání americké vlády provokací a prohlásili, že jsou připraveni přijmout nejrozhodněší odvetná opatření.

Hlavní redaktor časopisu Národní obrana Igor Korotčenko se domnívá, že v případě útoku na KLDR vůdce Severní Koreje může nařídit použití jaderných zbraní.

„Jak je známo, velká útočná skupina vojenských námořních sil USA v čele s atomovou leteckou lodí Carl Vinson se vydala k Severní Koreji na pokyn (prezidenta USA Donalda) Trumpa.

Ale existují i údaje, a to je v této situaci nejnebezpečnější, že do téže oblasti jsou vyslány americké ponorky, které jsou nosiči raket s plochou dráhou letu „Tomahavk".

Vojenské námořnictvo USA má čtyři takové lodě, z nichž každá nese 154 „Tomahavků" námořního kotvení. Celkově to znamená, že USA mají v oblasti potenciál, který může být využit proti KLDR. A existuje riziko, že jestliže bude na Severní Koreu zaútočeno, a takovou možnost Trump nevylučuje, alespoň ve svých veřejných prohlášeních, tak jako odvetné opatření Kim Čong-un přikáže použití jaderných zbraní.

Jak budou tyto jaderné zbraně využity a použity, nikdo neví. Je jasné, že první útok může být namířen na Jižní Koreu, kde se nachází velká americká vojenská skupina", řekl Igor Korotčenko v interview pro rádio Sputnik.




Loading...