Ruské ministerstvo obrany zpochybnilo přesnost a rentabilitu 59 amerických křižujících střel Tomahawk použitých k pátečnímu úderu na syrské letiště Shayrat. Generálmajor Igor Konashenkov říká, že Pentagon se pokusil udělat dojem na americkou veřejnost za cenu věrohodnosti v očích vojenských profesionálů. Říká, že úder, který byl veden ze vzdálenosti mnoha set mil z válečných lodí ve Středozemním moři, byl stejně efektivní jako využití balónů k jejich hromadnému shození z výšky. (ilustrační foto)


Russia Today hlásí :

„Ta čísla vykřikovaná Pentagonem o údajné vysoké efektivitě mohutného raketového útoku na letiště Shayrat byla střižena pro americkou veřejnost, nikoliv pro profesionály,“ uvedl v prohlášení mluvčí ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov.

Minulý pátek odpálily USA 59 křižujících střel Tomahawk ze Středozemního moře na letiště Shayrat kontrolované syrskou vládou. Tento úder nařídil americký prezident Donald Trump jako údajnou odplatu v reakci na chemický útok na Khan Shaykhun, k němuž došlo 4. dubna.

Podle ruského ministerstva obrany jen 23 z 59 křižujících střel Tomahawk vypálených z torpédoborců US Námořnictva dosáhlo svých cílů. Ale ani tak ubohá míra účinnosti nezabránila americkému ministrovi obrany James Mattisovi, aby tuto americkou misi neprohlásil za úspěch.

„Hodnocení ministerstva obrany je takové, že úder vedl k poškození nebo zničení úložišť paliv a munice, protileteckých kapacit a 20 procent syrského operačního leteckého parku,“ řekl v pondělí Mattis.

„Syrská vláda ztratila v tomto okamžiku na letišti Sayrat schopnost doplňovat palivo nebo výzbroj, použitelnost ranvejí tedy nemůže sloužit vojenským zájmům,“ dodal šéf Pentagonu.

Ruské ministerstvo obrany v komentáři k Mattisově hodnocení zpochybnilo jak přesnost amerických úderů, tak jejich rentabilitu.