Nedělní bombový útok v Aleppu si vyžádal 27 mrtvých a mnoho zraněných Syřanů. Skupina rebelů se přihlásila k provedení tohoto útoku s tvrzením, že cílem byly vládní vojenské jednotky. Syrská státní tisková kancelář SANA hlásí 27 mrtvých a 64 zraněných civilistů. Výbuch způsobil významné materiální škody na dvou nemocnicích, základní škole a několika vedlejších budovách. Bombový útok byl zacílen na provizorní kasárnu a vojenské policejní velitelství vojáků bojujících se (zahraničím podporovanými) ozbrojenci. Skupina rebelů „The Noble Aleppo brigade of the Free Syrian Army“ prohlásila, že se jim podařilo umístit bomby dovnitř budov ve spolupráci s loajálním stoupencem.

Útok přichází poté, co jordánský vůdce militantní skupiny, napojený na al-Kajdu, varoval, že jeho extrémistická skupina provede „smrtelné útoky“ v Sýrii, aby se zbavila prezidenta Assada. Mohammad al-Shalabi, spíše známý jako Abu Sayyaf, prohlásil na adresu syrského prezidenta „naši bojovníci přicházejí, aby vás odstranili.“

Severské město Aleppo se stalo hlavní bojištěm syrské války kvůli svému strategickému významu a blízkosti Turecka, které podporuje povstání proti Assadovi.

Zatímco násilí nejeví známky slábnutí, stále častěji se po celé Sýrii objevují bombové útoky ve stylu sebevrahů al-Kajdy. Mnoho rebelů hlásí, že přišli bojovat do Sýrie ze zahraničí.

Okolo poloviny rebelských bojovníků v Sýrii jsou zahraniční islamisté, kteří nemají žádný zájem okolo současného politického systému. Místo toho usilují o zavedení práva šária v celé zemi, řekl spoluzakladatel lékařské organizace Lékaři bez hranic, doktor Jacques Beres, který ošetřoval syrské rebely v Aleppu.

Je tu opravdu něco zvláštního k vidění. Oni přímo říkají, že se nezajímají o pád prezidenta Assada, ale přemýšlejí, jak se poté vzchopit a vytvořit islámský stát s právem šária, který bude součástí světového Emirátu, řekl Beres.

Francie dodá syrským rebelům těžké dělostřelectvo

Překlad: vlastnihlavou.cz

Zdroj: rt.com

]]>