„Netanjahu je rozzuřen a rozčílem nynější pozicí USA, jimž podle jeho názoru chybí odhodlání a jasné chápání nutnosti odvrátit jadernou hrozbu ze strany Íránu“, prohlásil předseda zvláštního výboru pro rozvědku sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Michael Rodgers po setkání s ministerským předsedou Izraele Benjaminem Netanjahu v Jeruzalémě. Podle názoru Rodgerse „nevěří Izraelci ve vážnost tvrzení americké administrativy o tom, že nejsou vyloučeny žádné varianty“. „Což je důležitější, nevěří tomu ani Íránci. Právě proto pokračují v jaderném programu“, řekl kongresman.

EU vyhrožuje Íránu dalšími sankcemi

EU vystupuje pro další sankce vůči Íránu, aby ho donutila k zastavení programu obohacování uranu. Prohlásil o tom ministr zahraničí SRN Guido Westerwelle po poradě ministrů zahraničí EU na Kypru. Ministři vystoupili rovněž pro zpřísnění sankcí vůči syrské vládě.

Ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov ve svém vystoupení ve Vladivostoku v rámci summitu APEC po setkání s ministryní zahraničí USA Hillary Clintonovou, mezitím zdůraznil, že cíle Ruska a USA v Sýrii a Íránu se shodují, Moskva ale nepodporuje politiku vyhrůžek a nových sankcí.

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>