Afghánský migrant, který zavraždil otce své švédské milenky a pokusil se zabít i její matku, nejspíš dostane krátký rozsudek vězení. Mohl by „snadno být venku už v létě 2018,“ tvrdí profesor kriminologie Leif GW Persson. Tento veterán Švédské národní policejní rady také řekl, že ač je u Mohammada Rajabiho prakticky ‚jisté‘, že bude zločiny páchat znovu, je vysoce nepravděpodobné, že by pro tohoto 19 letého migranta prokuratura požadovala po odpykání trestu deportaci, neboť v Afghánistánu by za to mohl dostat trest smrti.


Podle SVT Västmaland onen ‚mladistvý bez doprovodu‘ podlehl lákání tento pár zavraždit poté, co mu švédská žena slíbila sňatek, který by tomuto Afghánci zvýšil šance zůstat v zemi.

Pan Rajabi přišel do Švédska na podzim 2015 – krátce po vyhlášení německé kancléřky Angely Merkel, že žadatelé o azyl jsou vítáni, což do Evropy přivedlo bezprecedentně obrovské hordy migrantů. Tento Afghánec byl umístěn do centra pro ‚mladistvé bez doprovodu‘, kde 42 letý zavražděný pracoval.

Ve Švédku obnáší připravená vražda trest mezi 10 a 18 lety vězení. Ale osoby do 21 let dostávají rozsudky daleko kratší a tento Afghánec říká, že mu v době vraždy bylo 18.

„V současnosti neexistuje žádná právní možnost v trestních případech vyžadovat hodnocení věku,“ říká prokurátorka Jessica Wenna.

Pan Persson, který se ve švédských médiích objevuje pravidelně jako expertní komentátor trestních případů, řekl, že věk tohoto migranta znamená, že si toho nejspíš moc neodsedí.

„Protože mu bylo v době činu 18, tak se soudy hodně zdráhají dát mládeži dlouhé tresty, hodně by mě překvapilo, kdyby dostal delší rozsudek než tři roky,“ řekl Expresen.




Loading...