S tisíci účastníky počítají pořadatelé druhé jízdy míru Družba Berlín-Moskva. Ta se má odehrát mezi 23. červencem a 13. srpnem 2017 a má směřovat z Berlína do Moskvy. Již se přihlásilo 450 zájemců, dvakrát více oproti loňskému roku, říká jeden z pořadatelů Rainer Rothfuß. Zájem o mnoho vzrostl, řekl Rothfuß korespondentovi Sputniku Nikolaji Jolkinovi. „Společně s ruskými přáteli, kteří se k nám budou po etapách připojovat, je ten počet velmi reálný.


Tím chceme dát najevo, že vůle k pochopení a přátelství, ke společnému vytvoření velkého evropského domu, existuje na obou stranách, a že naše první jízda míru nebyla žádná pomíjivá záležitost, nýbrž že skutečně vzniklo nové hnutí".

Podobná jízda by se nedala jen tak uskutečnit, říká Rothfuß, „nestojí ale sama v prostoru. Existuje mnoho výměnných programů a spolků, které se starají o partnerství, mnoho aktivistů, kteří usilují o lepší vztahy. Existuje YouTube kanál, Golos Germanii, ten překládá německé vysílání do ruštiny. Potřebuje něco podobného i opačným směrem — hlas Ruska v Německu. Existují již první případy. Ty bychom mohly ještě podstatně rozšířit".

Místo konfrontace a zastrašování

Iniciátor akce říká, že historie by měla být psána společně. To by také mělo explicitně „diametrálně čelit geostrategickému plánování vládců v západním světě. První nadějné náznaky jsou také vidět ve vládě Trumpa, která na sebe upozornila vysvětlením, proč jsou dobré vztahy s Ruskem dobré pro celý svět. „Tímto způsobem jsou i v politice stále více slyšet hlasy, které říkají: Proč bychom to neměli zkusit s kooperací a mírem, místo konfrontace, zastrašování a velké eskalace," zdůraznil Rothfuß.

Start cesty z Kaliningradu

Cesta jízdy míru začne v Kaliningradu, jako i poslední rok — čistě z praktického hlediska, vysvětlil pořadatel. „Jelikož vstup do Ruska přes Bělorusko není po starých cestách pro ne-Rusy nadále možný. Jedná se také o důležitý symbolický bod, jelikož Königsberg/Kaliningrad je území, které symbolizuje spojení německo-ruské historie, a to jak ve své dobré, tak i bolestné podobě".

Ke všemu jsou pobaltské státy přední fronta v běžící informační válce proti ruskému geopolitickému konkurentovi, dodává Rothfuß. „Tam se nejvíce sází na to, držet lidi ve strachu, nedůvěře a děsu před Ruskem. Signály národního porozumění, které chceme přivést do Balstkých států, až tam budeme projíždět, vytvoří základy pro to, že mír a bezpečnost — ten samý cíl, o němž NATO tvrdí, že ho sleduje — může být dosažen mnohem rychleji, když budeme sledovat linii důvěry, dialogu a vyjadřování se i k neporozumění. A máme informace o rostoucím zájmu tamějších skupin."




Loading...