Německému ministru financí dělají starosti aktivity centrálních bank. Obává se hyperinflace. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble varoval v interview pro agenturu Reuters před rizikem narůstající inflace. "Je nezbytné, aby centrální banky upustily od současné politiky pobídek, když nadejde správný čas. Jinak světu hrozí hyperinflace, " tvrdí ministr. Jeho varování přichází v době, kdy největší centrální banky světa v Evropě, USA a Japonsku ohlásili časově neomezenou politiku kvantitativního uvolňování, aby podpořily růst svých ekonomik.

Schäuble, který se zúčastnil setkání asijských a evropských ministrů v rámci fóra ASEM, prohlásil, že svět nesmí zapomenout, že právě nadměrná likvidita ve světové ekonomice způsobila globální finanční krizi.

Ministr však přímo nezpochybnil současné aktivity Evropské centrální banky, která skupuje dluhopisy zadlužených zemí ve snaze pomoci jim držet úroky z nich na přijatelné míře. Podle něj je však primární mandát banky pečovat o cenovou stabilitu v eurozóně.

Video: Jak se v Bruselu rozhoduje o miliardách?

Zdroj: finance.yahoo.com

]]>