Podnikání a způsob života spojený s touto činností je pro mnohé neustále tou nejlákavější možností obživy. Je tomu tak i přes spoustu těžkostí, které jdou ruku v ruce s podnikáním bez ohledu na to, jestli se rozhodnete otevřít si prodejnu s oblečením nebo budete poskytovat masérské služby. Mnozí z odhodlaných podnikavců si možná představují, že se byrokracii a ostatním překážkám mohou vyhnout jednoduše tím, že začnou podnikat na internetu. Zde se však dříve či později každý dozví krutou realitu. Pokud netoužíte některé zkušenosti zažít na vlastní kůži, přečtěte si pár rad, které vám přinášíme v tomto článku.

1. Byrokracie zůstává

  • Pokud jste se rozhodli podnikat na internetu jen proto, abyste si ušetřili zbytečné administrativní úkony, musíme vás zklamat. Nezbavíte se téměř žádných povinností, kromě povinností spojených s otevřením kamenné prodejny.

2. Potenciální neznalost prostředí

  • Počítáme s tím, že většina podnikatelů, kteří se odhodlají přenést svoje podnikán na internet, se v tomto prostředí i patřičně vyznají a budou umět využít všechny nástroje, které internet poskytuje. Pokud však patříte mezi ty, pro které je všechno v tomto prostředí nové a neznámé, budete se muset naučit relativně rychle velké množství nových informací. Konkurence na vás totiž čekat nebude.

3. Všudypřítomná konkurence

  • Možná si říkáte, že konkurence je všudypřítomná i off-line. Je to možné, no na internetu je celý váš obchod jednoduše dostupný pro každého, včetně zvědavých konkurentů. Snadno se proto může stát, že pokud přijdete na trh s úplnou novinkou, do týdne bude tato novinka dostupná u dalších třech konkurentů. Myslete proto na to, že v tomto prostředí se dějí věci o hodně rychleji, než byste předpokládali.

4. Závislost na poskytovatelích prostoru

  • Ano, i mimo internet může vaše podnikání záviset na více faktorech, ale na internetu to platí dvojnásob, a to zejména ve spojitosti se službami vašeho providera neboli poskytovatele online prostory, jakož i na jeho serverech. Pokud totiž nastane chyba u poskytovatele, může se stát, že bude váš obchod, resp. web nedostupný několik hodin nebo několik dní.

5. Skutečný prostor a jeho nedostatek

  • Pokud podnikáte na internetu, možná to děláte právě proto, abyste ušetřili na prostorách prodejny, resp. skladových prostorách. Velmi často se však stává, že po určité době zaplníte celý svůj soukromý prostor svým podnikáním a nakonec se tak či tak budete muset poohlédnout po dalších skladových prostorách, a i přesto že jste to původně neplánovali, budete je muset vybavit, jako kdybyste měli vlastní maloobchodní prodejnu, takže budete muset řešit věci jako regály a regálové systémy, policové systémy a policové regály a podobně.

přes tato úskalí poskytuje internet neustále spoustu výhod oproti klasickému způsobu podnikání, a pokud patříte mezi ty, kteří uvažují nad takovým podnikáním, určitě si dejte šanci, ale mějte na zřeteli všechna případná rizika, abyste nebyli ničím překvapeni.

(PR článek){jcomments off}