Když jsem si před 29 lety začal dělat MBA, o podnikání jsem toho moc nevěděl. Byl jsem spíše odborník na Rusko, pokud člověk v dvaadvaceti může být na něco odborník, a stále se mi vybavoval sovětský vtip o tom, jak se dělá byznys po rusku: Šlohni bednu vodky, prodej ji, a za ty peníze se opij. V průběhu dvouletého studia obchodu na Univerzitě v Severní Karolíně nám v prvé řadě vtloukali do hlavy, abychom nemysleli tímto způsobem. Abyste mohli vyřešit problém, opakovali nám, musíte nejdřív uznat, že nějaký máte. V profesních záležitostech se tím všichni řídíme, ale často na to zapomínáme, když hovoříme o zásadních otázkách, kterým čelí naše společnost.


Koncem roku se objevila řada průzkumů, v nichž byli přední Češi tázáni, co od nového roku očekávají, a odpovědi se většinou točily kolem stejných ohraných témat: například že situace v zemí není tak špatná, jak se zdá, nebo že žijeme ve zdravé zemi, ale nemocné jsou naše duše. Významný bankéř řekl, že je ohledně roku 2014 optimistický, protože všechny náznaky ukazují, že světová krize skončila.

Z krátkodobého hlediska je to všechno možná pravda, ale jako dlouhodobé zhodnocení stavu naší civilizace je to stejně diletantské jako prodat ukradenou bednu vodky a koupit si za utržené peníze vodku. Přiznejme si to, naše civilizace je v hrozném stavu a prvním krokem k její nápravě je uznat, že máme problém. Jedním z mála Čechů, kteří jsou toto ochotni připustit, je profesor Miroslav Bárta, odborník na starověký Egypt. Řekl, že v České republice nevidí nejmenší snahu řešit civilizační problémy, jimž čelíme.

O svátcích samozřejmě nikdo nechce znít pesimisticky, což chápu. Už ale máme druhou polovinu ledna, a tak je načase, abychom se probrali, vážení!

Erik Best

  • Další články autora jsou k dispozici  ZDE.

Článek původně vyšel v poněkud pozměněné podobě v anglickém znění v placeném zpravodaji Friday Edition. Pro bezplatný odběr Final Wordu v češtině emailem vyplňte prosím svoji adresu ZDE .