Podle deníku Guardian plánuje vláda království dát ohromné částky na přípravu a vybavení nových oddílů syrských povstalců. Své úsilí zaměřuje na podporu tzv. Armády Islámu (dále jen A.I.). Je to nejméně 43 islamistických skupin bojujících proti vládním vojskům v Sýrii. A.I. se chce stát nejsilnějším opozičním hnutím v zemi a plánuje rozdělit sféry vlivu s druhou opoziční silou, mezinárodně uznanou Svobodnou syrskou armádou (SSA). Řady A.I. nedoplnila největší islámská skupina, Fronta Al-Nusrá, těsně napojená na al-Kájdu.


Nepotvrzená informace říká, že A.I. bude platit Pákistán. Jenže diplomaté předvídají vážné nebezpečí, které v tomto případě Pákistánu hrozí.

Šéf saúdskoarabské rozvědky princ Bandar bin Sultan se snaží přesvědčit USA, aby odvolaly zákaz dodávek protiletadlových a protiraketových komplexů pro A.I. a aby znemožnily Jordánsku poskytnout své území k zásobování Sýrie.

Saúdská Arábie v Sýrii bojuje nejen proti vládnoucímu režimu, ale i proti al-Kájdě. Spolu s Katarem, Tureckem a USA je jedním z hlavních sponzorů syrské opozice. Vůdce šíitské skupiny Hizballáhu Hasan Nasraláh nyní řekl, že saúdská vláda poskytla 30 miliard USD na válku v Sýrii, mobilizovala desítky tisíc bojovníků z celého světa, které vyzbrojila a odeslala bojovat.

Vůdce Hizballáhu řekl: "Neprozradím žádné tajemství, když řeknu, že se USA snaží znemožnit dialog mezi syrskými stranami. Tato tvrdohlavost je na škodu saúdským zájmům, jelikož nyní je rozložení mezinárodních a regionálních sil nakloněno svolání mírové konference o Sýrii, avšak protahování konfliktu povede jen k novým obětem a škodám."

Zdroj: news.mail.ru, Překlad:  outsidermedia.cz