Německý autoklub ADAC a testovací společnost Stiftung Warentest momentálně dělá rozsáhlý test více než 20 dětských autosedaček. Kompletní výsledky mají být k dispozici v říjnu. Během testů však přišli na závažné zjištění, které se nechalo nechat bez povšimnutí. Rozhodli se okamžitě zveřejnit dílčí výsledky testů, kde důrazně nedoporučují nákup dvou typů autosedaček, které mohou při nárazu zabít vaše dítě. To vše ukázal právě probíhající test.


U modelu Recaro Optia se základnou SmartClick došlo během čelního nárazu při 64 km/h k oddělení dětské autosedačky i s dítětem ze základny a katapultován směrem na místo spolujezdce. Tento výrobce navíc propadl již podruhé v testu za poslední dva roky! I loňská verze se totiž při stejném testu odtrhla ze základny Recarofix.

Druhá životu nebezpečná sedačka je Jané Grand modelový rok 2017. Při ní při čelním nárazu v rychlosti 64 km/h nevydržely bezpečnostní prvky (kotvy Isofix), kterými ji lze připevnit k zabudovaným záchytným bodům Isofix ve vozidle.

Nejde přitom o žádné levné výrobky – Jané Grand stojí na německém trhu kolem 220 € a Recaro Optia se základnou SmartClick Base dokonce zhruba 330. Obě společnosti zatím nedokážou vysvětlit, proč k události došlo. Firma Jané dočasně zastavila prodej modelu Grand a začala hloubkovou kontrolu svého výrobku a postupů výroby.