Slovensko: po zkušebním provozu a dosažení maximálního výkonu nového 3. bloku JE Mochovce se Slovensko počátkem příštího roku stane soběstačným ve výrobě elektrické energie. Pozitivních zpráv není nikdy dost.

Německo: Mnoho odborníků v Německu upozorňuje na fakt, že plynová krize vzhledem k zásobám břidličného plynu, který by vystačil na desítky let, vůbec nemusela být. Frakování se dostává zpět do zorného pole. Největší zásoby plynu má Dolní Sasko. Těžba je však v Německu od roku 2017 zakázána.

Spojené království: Podobný zákaz platil i v Británii. Krátká podzimní vláda Liz Truss ho zrušila a pomohla tak nakrátko do budoucna zvýšit energetickou bezpečnost. Co čert nechtěl (a každý si dosaďme čerta dle svých preferencí), nová vláda Rishiho Sunaka si však velmi pospíšila a hned po jmenování toto rozhodnutí zvrátila, nejspíš pod tlakem NĚKOHO. Vzhledem k tomu, že šlo o jediné rozhodnutí předchozí i této administrativy, které má významný dopad na energetickou bezpečnost (nejen Británie), nabízí se možnost, že celá velmi nestandardní* výměna premiéra proběhla právě proto a nikoliv kvůli kouřovým clonám o budoucích daňových změnách, z nichž nakonec stejně sešlo. Otázka pro čtenáře: Pro koho je to dobré?

Rusko v říjnu cíleně útočilo na ukrajinskou elektroenergetickou síť, což způsobilo výpadky v dodávce elektřiny v řádu hodin až dnů pro miliony Ukrajinců (85+ útoků na el. síť od začátku invaze v únoru, z toho 51+ v říjnu, mapa: dle regionů). K blackoutu došlo také v centru ruského Belgorodu u hranic s Ukrajinou, zřejmě v důsledku odvety.

Ukrajina v důsledku výpadků zastavila vývoz elektrické energie do EU a naopak začíná elektřinu dovážet ze Slovenska. Dopad na situaci na bojišti tyto ruské útoky podle ukrajinských představitelů mít nebudou.

Kyjevská oblastní vojenská administrace vydala doporučení, co (vzhledem ke čtyřhodinovým výpadkům proudu ve městě) je dobré, aby věděl/měl každý občan. Čistě teoretickyse mohou tato doporučení hodit i jinde: „připravte si svítilny, svíčky a zápalky – připravte si rádio (na baterie) pro případ výpadku telefonů – udělejte si zásoby trvanlivých potravin, léků, pitné a technické vody – dobijte si baterie a powerbanky – sežeňte si adaptér do auta pro nabíjení – dle možnosti malý generátor – suchý líh, turistické vařiče a zásobník s plynem“.

Polsko/USA: Dva ministři polské vlády jednali v USA o stavbě prvních dvou polských jaderných elektráren. První JE bude stavěna od roku 2026 a má být hotova v roce 2033 (3 reaktory). Druhá JE (3 reaktory) má být dokončena v roce 2043.

Egypt/svět: Listopadový klimatický summit COP-27 v egyptském Šarm aš-Šajch očekává účast 35 000 lidí, čímž se stane největším summitem dosud, a tím i summitem s dosud největší uhlíkovou stopou.

Čína zastavila prodej zkapalněného plynu do Evropy.

Spojené království: Společnost National Grid varovala Brity před možností (nepravděpodobného) scénáře během potenciálních velmi chladných dnů ledna a února 2023, kdy by mohlo docházet k výpadkům dodávek elektřiny (blackout) mezi 16:00 a 20:00 hod.

Japonsko: vláda zváží zrušení maximální povolené životnosti jaderných elektráren, která v současné době činí 60 let.

Švýcarsko: Také švýcarské domácnosti se obávají možných výpadků v dodávkách elektřiny, o čemž svědčí devítinásobný nárůst poptávky po generátorech. Podle tamních úřadů je nepravděpodobné, že by případné výpadky mohly trvat týdny.

USA: Na výrobě elektřiny v USA se v týdnu končícím 21. října podílel 39 % zemní plyn, 19 % jádro, 19 % uhlí (tradiční fosilní a jaderné zdroje celkem: 77 %). 5 % připadalo na vodní elektrárny, 11 % na větrné, 3 % solární a 3 % jiné zdroje.

Jižní Afrika: Těžař platiny Royal Bakofeng Platinum snížil výhled těžby na tento rok kvůli (mj.) bezprecedentním omezením dodávek elektřiny. Jihoafrická republika letos zaznamenala vůbec nejhorší výpadky (blackouty) v historii. Investice do infrastruktury pro dodávky vody, elektřiny a do železnic a silnic byly „příliš malé a pomalé, aby udržely krok s růstem populace a urbanizací, natožpak růstem ekonomiky”.

Spojené království/svět: Největší správci globálních finančních aktiv BlackRock a Vanguard v současné době neplánují ukončit investice do projektů s fosilními zdroji energie, jak vyplynulo z odpovědí těchto společností na otázky britských zákonodárců.

Nigérie: Bylo podepsáno memorandum o vybudování plynovodu z Nigérie do Maroka, což přinese zemi dodatečné finanční příjmy. Nigérie už letos není jedničkou v těžbě ropy v Africe, těžba klesla na nejnižší úroveň od roku 1990. Zemi předběhla Angola i Libye. Důvodem poklesu je bezpečnost investic (krádeže až 500 000 barelů denně, vandalismus) i bezpečnost lidí (ohrožení života) a také doba zralosti využívání těžebních lokalit a nedostatečný rozvoj nových lokalit.

Argentina: Těžba ropy by se po zapojení offshorové lokality v severní Argentinské pánvi asi 300 km od pobřeží mohla zvýšit až o 40 %.

Rusko/Indie: Dodávky uhlí z Ruska do Indie již dva měsíce klesají a za říjen se podle ruského Kommersantu mohou snížit až na polovinu. Příčinou jsou vysoké zásoby indických odběratelů na dva až tři měsíce a cena ruského uhlí.

*velmi nestandardní proto, že nebylo vládě Liz T. poskytnuto sto dnů hájení, nebyla respektována volba členské základny strany s většinou ve sněmovně, výběr neproběhl obvyklým způsobem – členové strany už do něho nemohli promluvit a počet kandidátů se po záhadných tlacích smrskl na jednoho, tj. k žádné volbě mezi více kandidáty už ani nedošlo.

Karel Machala