Farářka Církve československé husitské Martina Viktorie Kopecká ve své knize přiznala, že žije se ženou. Ke coming outu ji vedlo „rozhodnutí již nepředstírat, nelhat a touha žít v pravdě“.

Záložník národního týmu a pražské Sparty Jakub Jankto, jako první český profesionální fotbalista, veřejně oznámil, že je homosexuál. Sedmadvacetiletý záložník zveřejnil svůj coming out ve video vzkazu na sociálních sítích. Hudební skladatel Ondřej Brzobohatý v rozhovoru pro Blesk.cz potvrdil, že se převléká do ženských šatů.

Farářka Kopecká, fotbalista Jankto, skladatel Brzobohatý jsou pro mě povzbuzením. Už nechci nic předstírat, nechci lhát, toužím žít v pravdě. Pravda zní: Mými nejlepšími přáteli jsou Honza Nevrkla, Honza Tománek, Igor Chaun, Lukáš Pollert a mnoho dalších mužů. Ve skutečnosti už přes pětadvacet let žiji se ženou. Cítím, že se jedná o zásadní vztah. Vnímám, že mám po mém boku výjimečnou osobu, se kterou chci prožít celý život. Otevřeně se přiznávám: Nepřevlékám se do ženských šatů, děti jsem počal běžným způsobem, znám jen dvě pohlaví, jakékoliv další považuji za slepou uličku evoluce. Vztah ženy se ženou nebo muže s mužem toleruji. Z něj se však děti, naše budoucnost, nerodí.

Svoji orientaci jsem si uvědomil v pubertě. V dalších letech přitažlivost ženská jen sílila. Se svým podezřením jsem se svěřil nejprve rodičům a nejlepšímu kamarádovi. Až dosud jsem nesebral odvahu odpovídat na některé otázky po pravdě veřejně.

Rozbalil jsem proto krabici s nálepkou ‚křehké, neklopit‘ a postupně se snažil upřímně vyrovnat s jejím obsahem. Dlouho jsem řešil otázku, proč zrovna já bych měl udělat coming in, co je vlastně komu do mého soukromí, kolik asi ztratím přátel na facebooku. Pak jsem si ale vzpomněl na mladé heterosexuály, na jejich úzkost, kterou prožívají, protože je většinová společnost odmítá přijmout. Kdyby má upřímnost měla pomoci byť jedinému z nich, měl můj coming in smysl. Heterosexuálové všech zemí, spojme se!

Jan Hnízdil