Bývalý starosta New Yorku a Trumpův právník Rudy Giuliani prohlásil, že ekonomická izolace Íránu povede k pádu Islámské republiky.

Giuliani včera v Paříži vystoupil na kongresu opoziční Íránské národní rady odporu. Prohlásil, že „nyní doopravdy můžeme vidět konec režimu v Íránu".

Íránská národní rada odporu je organizace, která je převážně tvořena skupinou Lidoví mudžáhedíni, což je marxisticko-islamistické hnutí, které Írán považuje za teroristickou organizaci. Jejich ideologickým vůdcem je Masúd Radžáví, který však v roce 2003 zmizel a od té doby v čele hnutí stojí jeho manželka Marjam Radžáví.

„Mulláhové musí odejít, ajatolláhové musí odejít a na jejich místo musí přijít demokratická vláda, kterou reprezentuje paní Radžáví. Svoboda je za rohem… Příští rok chci mít tento kongres v Teheránu," prohlásil Giuliani.

Podle něj další tvrdé sankce proti Íránu dopomůžou změně režimu.

„Pokud největší ekonomická velmoc s vámi přestane podnikat, tak zkolabujete… a sankce budou větší, větší a větší!" volal Giuliani do davu.

Dále vyzval k veřejné kampani, která má zostudit evropské vlády, jež nechtějí podpořit svobodu a demokracii. Giuliani vyzval i k bojkotu firem, které nadále podnikají v Íránu.
Během irácko-íránské války Lidoví mudžáhedíni bojovali na straně Iráku. V roce 1991 podpořili režim Saddáma Husajna proti rozsáhlému povstání. Po americké invazi do Iráku v roce 2003 byla skupina odzbrojena a dlouhou dobu byla na Západě považována za teroristickou organizaci. Evropská unie vyjmula hnutí ze seznamu teroristických organizací v roce 2009, Spojené státy a Kanada v roce 2012.

V květnu prezident Donald Trump oznámil, že Spojené státy odstupují od jaderné dohody s Íránem a obnovují proti němu sankce. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dále pohrozil uvalením dalších sankcí.

Americké ministerstvo zahraničí již varovalo americké spojence, aby od listopadu přestali kupovat íránskou ropu, v opačném případě dojde k uvalení sankcí na společnosti, které spolupracují s Íránem.

Zdroj:  theguardian.com