Zase dalším potvrzením, že z globálního „zotavení“ mají prospěch někteří (velice nečetní) větší než jiní (ti jsou už velice četní), jsou poslední zprávy z Británie, kde Sunday Times hlásí, že 1000 nejbohatších Britů drží dohromady bohatství £519 miliard, což je číslo, které za poslední rok o 15% vyrostlo, zatímco reálný disponibilní příjem těch, co nejsou nejbohatší, poklesl. Dáme-li tato čísla do kontextu, tak „ti nejmovitější Britové teď mají ekvivalent třetiny hrubého domácího produktu země (HDP).“ Dalším způsobem, jak se na to podívat, je ten, že bohatství 1000 Britů je 3,5x větší, než HDP Řecka.


Více ze SkyNews o fenoménu, kvůli němuž si marxističtí učenci všude škrabou hlavu, i když už věkovitou odpověď mají už dávno pod nosem na budově Marriner Eccles.

[quote align="center" color="#999999"]

Spolu se známými jmény jako sir Richard Branson, Roman Abramovich a sir Philip Green, seznam roku 2014 obsahuje i četná nová jména.

Je na něm Riccardo Zacconi, výkonný ředitel King Digigal Enetertainment a tři další z personálu této společnosti, co je za nesmírně populární hrou Candy Crush Saga.

Bývalý šéf Tesco sir Terry Leahy a bratři, kteří zosnovali franšízu Grand Theft Auto, i Dan a Sam Houserovi se připojili k té 1 000 na vršku.

Philip Beresford, který sestavuje tento Seznam bohatých od roku 1989, řekl: „Ještě nikdy jsem neviděl takový fenomenální nárůst osobního bohatství, jako nárůst majetku 1 000 nejbohatších lidí Británie během uplynulého roku.“

„Nejbohatší lidé Británie zažili úžasný rok.“

„Ač je mnozí kritizují, tak mnoho z těchto lidí je v srdci ekonomiky, a jejich úspěch přináší více pracovních míst a více bohatství do země.“

Letošní Seznam bohatých obsahuje 114 žen – což je pokles oproti roku 2013, ale o 36 více než před deseti lety.

Je mezi nimi Tamara Mellon, spoluzakladatelka značky bot Jimmy Choo, a autorka Harryho Pottera JK Rowling.

Většina z těch na seznamu žije v Londýně, s tím, že 438 z těch nejbohatších 1 000 – kteří mají dohromady £331 miliard – říkají metropoli domov. [/quote]

Je to těžko překvapení, uvážíme-li, že bublina s domy v Británie teď oficiálně odpovídá té čínské (řečeno stručněji), a „náhle“ i šéf Bank of England Mark Carney také dospěl k této konkrétní realitě.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com