Libanonská televize ve čtvrtek zveřejnila fotografie, které mají údajně znázorňovat přesun jordánských sil k syrské hranici. Děje se to na pozadí ofenzivy syrské armády proti ozbrojencům na jihozápadě země.

Bejrútská televize Al Masdar zveřejnila fotografie vojenské kolony, která, jak tvrdí, má namířeno k jordánsko-syrské hranici. K tomuto přesunu došlo několik dní poté, co syrská armáda začala postupovat směrem k provinciím Kunejtra a Dar'á.

Jak psal minulý týden Sputnik, syrská operace pokračuje navzdory americkému varování. 14. března americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že zásah syrské vlády na jihozápadě země může vést k pohraničnímu konfliktu.

Kromě toho izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve stejný den prohlásil, že Írán přepravil do Sýrie kolem 80 000 šíitských ozbrojenců z Afghánistánu, Pákistánu a dalších zemí, aby konvertovali syrské Sunnity a provedli útok proti Izraeli.

Podle izraelského premiéra tyto akce přivedou k další občanské válce, kvůli níž miliony dalších (uprchlíků) půjdou do Evropy, psala agentura Reuters.

„To způsobí nekonečné otřesy a teroristickou aktivitu v mnoha a mnoha zemích," varoval Netanjahu.

„Nedovolíme jim to. Budeme proti nim bojovat. Zabráníme tomu. Bombardovali jsme základny těchto šíitských ozbrojenců," uvedl.

K údajnému přesunu jordánských jednotek došlo den poté, co 21. června německá kancléřka Angela Merkelová navštívila jordánského krále Abdalláha II. v Ammánu.

Ta, jak píše The Times of Israel, jordánskému králi řekla, že Evropa musí najít cestu, jak vzdorovat íránským akcím na Blízkém východě včetně rozvoje balistického programu a jeho přítomnosti v Sýrii, která podle ní ohrožuje jak Jordánsko, tak Izrael.

„O íránských agresivních tendencích se nemá pouze mluvit, musíme je okamžitě řešit," cituje německou kancléřku agentura Reuters.

„Žijete nejen se syrským konfliktem, ale rovněž sledujeme íránské aktivity, které se dotýkají izraelské bezpečnosti a jordánské hranice," řekla Merkelová.

Její prohlášení přišlo na pozadí snahy EU zachovat íránskou jadernou dohodu, ze které 8. května Spojené státy vystoupily.

V Ammánu kancléřka také přislíbila půjčku ve výši 2,2 miliardy korun na řešení hospodářských problémů země. V provinciích Kunejtra a Dar'á působí protiasadovské milice včetně Islámského státu*.

Jedná se o území u izraelské a jordánské hranice. Mezitím podle televize Al-Džazíra provincii Dar'á opustilo přes 12 000 civilistů, kteří zamířili k jordánské hranici.