Zabitý a obživlý novinář a spolupracovník SBU Arkadij Babčenko požadoval od novinářů peníze za exkluzivní rozhovor. Spolupráci s tajnou službou je třeba zpeněžit.

Zabitý a obživlý novinář a spolupracovník SBU Arkadij Babčenko požadoval od novinářů peníze za exkluzivní rozhovor. Spolupráci s tajnou službou je třeba zpeněžit.

O tom ve Facebooku napsala šéfredaktorka ukrajinských novin „Gordon" Alesija Batsmanová.

Podle ní v rozhovoru s jedním z editorů Babčenko řekl, že zváží nabídky od 50.000 dolarů, ale „rozhodně odsouhlasí“ rozhovor, když mu bude vyplaceno 60 tisíc.

„Když Arkadije Babčenka zabili, a dozvěděla jsem se, že zanechal šest adoptovaných dětí, napsala jsem jeho blízkým přátelů prosbu, aby mě spojili s jeho ženou, aby předložila číslo své kreditky, abychom rychle zorganizovali celonárodní sbírku peněz na pomoc její rodině. Teď se zdá, že je třeba uspořádat sbírku na 50 tisíc dolarů za rozhovor s Arkadiem,“ napsala hořce.

Babčenko sám potvrdil na stránce Facebooku, že požádal o peníze od médií. „Musím znovu vybudovat nový život od nuly, takže můžu přemýšlet také o tom, jak vám vytvořit ratingy a obsah. Pojďme tedy na to takto: 50 kusů dolarů – a exkluzivní rozhovor je váš,“ napsal.

Zároveň novinář prohlásil, že nebude spolupracovat s ruskými masmédii, která, jak tvrdí, již projevila zájem o jeho návrh.

Co k tomu dodat? Snad nejpřesněji se vyjádřila mluvčí ruského ministerstva zahramičí Maria Zacharová: „Jsem přesvědčena, že je – absolutní, 100 procentní obětí. A když říkali, že Babčenka nezabili – tak zabili novináře Babčenka. Takový člověk, novinář už neexistuje. Stal se terčem posměchu, osobou, bez ohledu na to, jaké měl názory – ať už s nimi kdokoliv souhlasil či nikoliv – ale člověk ve veřejném prostoru, kterému by se věřilo, jehož materiály by se vážně četly, už neexistuje. Proto SBU zabila Babčenka v tomto slova smyslu.“

Poznamenala, že jméno Babčenko „je zapsáno do historie světové žurnalistiky jako osoba, která se dohodla s jeho svědomím, profesí". A jak je vidět, také chce tuto "dohodu" zpeněžit.

Na ukrajinském ministerstvu vnitra minulý týden uvedli, že bývalý válečný zpravodaj Babčenko zastřelen na schodišti svého domu v Kyjevě. Informace byly komentovány všemi předními vládními agenturami, včetně ministerstva zahraničí. Ve středu SBU tuto informaci vyvrátila. Šéf SBU Vasilij Grycak řekl, že zvěsti o vraždě se šířily v rámci „speciální operace“. Představení se podle něj začalo připravovat před dvěma měsíci, a údajný organizátor atentátu byl již zadržen.

Metody ukrajinských tajných služeb byly kritizovány mnoha mezinárodními organizacemi. Záměrné šíření nepravdivých informací o osudu Babčena bylo odsouzeno v OBSE, Evropském parlamentu, Mezinárodní federací novinářů a Reportéry bez hranic. Zvláště trapně se následně cítí ti, kteří skočili SBU na lep a ihned nemilosrdně volali po nemiřitelném potrestání Ruska, které mělo za "vraždou" Babčenak – podle ukrajinské strany – stát.

Zdroj: ria.rupz.cz