Žurnalisté z berlínského veřejného vysílače zažili překvapení, když odhalili, jak drsný přístup mají k nově příchozím ti v Německu už zavedení migranti, přičemž se někteří při interview přiznávali, že by nejradši ty nově příchozí viděli deportované. Migranti, kteří v Německu žili už desítky let, říkali, že příval cizinců do této oblasti má negativní dopad na kvalitu života obyvatel, a cítí to tak, že politici nereprezentují jejich zájmy.


Tento záznam vyšel nedávno na světlo, když se na YouTube objevil anglický překlad. Ač odkazy na tento program na Facebookové stránce přetrvaly, originální video, které se vysílalo v září, už na webové stránce tohoto vysílače není.

Když reportéři kladli k tomuto problému dotazy v berlínských čtvrtích Neukölln a Kreuzberg, tak slyšeli, že „uprchlíci“ ve čtvrtích, které obývají, vyhnali nájmy a vzniklé škody do stratosférických výšin.

Rbb24 nejdříve zpovídalo ženu, která žila v Německu už 40 let, a ta popsala nedávný příval migrantů jako „katastrofu“. „Ti uprchlíci budou muset vypadnout!“ vykřikovala. Když byla tázána, jestli si myslí, že by deportováni měli být všichni, tak se ta žena zamračila a tvrdila: „Sem nepatří.“

„Ti dnešní uprchlíci dostanou sociální bydlení, vyplatí jim sociální dávky. A tohle a tamhleto. A to jako proč?“ ptala se ta žena. Tvrdila: „Sama jsem cizinka,“ a hrdě reportérům sdělila, že volí Národně demokratickou stranu (NPD).

Také žena oblečená do barevného hidžábu projevila své rozčilení nad způsobem, jakým jsou na migranty vynakládány zdroje. Když komentovala nárůst cizinců v této oblasti z poslední doby, tak říkala: „Začíná to být teď všude kolem trochu hrozné. Není to tak, jak jsem byla zvyklá.“

Do Neuköllnu přichází příliš mnoho lidí. Když přijdou, musí si na to vydělat. Museli se vzdát něčeho jiného – např. jim nedávejte byty. Nedávejte jim naše joby,“ vysvětlovala tato žena.

Další migrant, který v Německu už řadu desetiletí pracoval, rovněž lamentovala nad dopady, jaké mají poslední čísla migrační vlny na tuto oblast. „Měl jsem tu 20 let svůj krámek. Kolem bydleli dobří lidé a kupovali si moje zboží. Ale teď si už nikdo nic nekupuje. Všichni Němci se odstěhovali,“ řekl smutně s dodatkem, „teď jsou tu už jen uprchlíci a cizinci.“