Muslim byl v Indii rozzuřeným davem vesničanů ubit za údajnou porážku skotu, což je zločin, který se v Indii trestá podle místních zákonů.

Tato hrozná událost se přihodila ve vesnici Amgara v takzvaném „Srdci Indie" — uprostřed Madhjapradéše. Podle místních médií se tato událost přihodila ve čtvrtek večer.

Vesničané si údajně všimli dvojice mužů se zvířetem poblíž lomu, později byli muži ve zprávách identifikováni jako Riyaz Khan a Shakeel Maqbool.

Protichůdné zprávy uvádějí, že údajným zvířetem byla buď kráva, nebo býk, ale zabití jednoho z nich je stejně považováno za trestný čin podle státních zákonů. Madhjapradéš zakazuje porážku krav, telat, býků a buvolích telat. Místní obyvatelé se však zjevně rozhodli vzít věci do vlastních rukou a muže lynčovali.
„Vesničané viděli jak Khan a Maqbool zabíjí býky, rozhněvaní vesničané se rozhodli dvojici napadnout," uvedl místní policejní úředník Rajendra Pathak, kterého citovalo vydání Indian Express.

Oba muži byli vesničany brutálně lynčováni, 45-letý Riyaz později podlehl svým zraněním v místní nemocnici. Maqbool byl přemístěn do stejné nemocnice v kritickém stavu. Policie, která dorazila na místo zločinu, našla zabitý skot a maso dvou dalších zvířat zabalených v pytlích, řekl vysoký policejní důstojník Rajesh Hingankar, jak cituje NDTV.

Nejméně čtyři muži byli zatčeni po aktu lynčování. Místní úřady také podaly stížnost proti Khanovi a Maqboolovi a obvinily je z porážky skotu, což je trestný čin v řadě indických států, včetně Madhjapradéš. Stát nedávno prodloužil trest za porážku krav na sedm let a pokutu až na 5 000 indických rupií (73 dolarů).

„Na základě první informační zprávy, kterou poskytl vesničan, bude Shakeel Maqbool zatčen poté, co bude propuštěn z nemocnice," dodal Hingankar. Maqbool údajně popírá veškerá obvinění.

Indie nedávno zaznamenala vzestup tzv. kravských ochránů, kteří útočí na farmáře a násilně zabraňují porážce skotu. V létě roku 2017 byl muslimský mladík údajně ubodán k smrti za přepravu hovězího masa. V jiném případě byl také zavražděn farmář, který převáděl krávy přes silnici.

Zdroj:  indianexpress.com