Ředitel Centra politických výzkumů Finanční univerzity Pavel Salin v rozhovoru pro RT okomentoval prohlášení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o touze provést „historický a strategický dialog“ s ruským lídrem Vladimirem Putinem.

„Dnes musí Evropa na jedné straně udržovat vztahy s Ruskem jako s jedním z partnerů na východě. Na druhé straně jsou Američané, kteří tlačí na EU a sledují své vlastní zájmy. Takže Evropa čelí vážné výzvě. Evropané řeší úkol, jak nepoškodit vztahy s Američany ani Ruskem. Pro zemi, která tento problém vyřeší a dokáže projít mezi Skyllou a Charybdou, to bude dobrá přihláška pro vedení Evropy," vysvětlil.

Salin také poznamenal, že Macron usiluje o to, aby se tímto státem stala Francie.

„Vidíme, že se Německo snaží vyřešit tuto otázku svým vlastním způsobem, spíše prostřednictvím ekonomických nástrojů, protože rusko-německé vztahy jsou mnohem blížší než rusko-francouzské hospodářské vztahy. Francie se to snaží vyřešit pomocí některých politických kroků. Macron si uvědomuje, že má přístup k Trumpovi a bude se snažit využít tento komunikační kanál, aby se stal jedním z prostředníků v dialogu mezi Ruskem a Spojenými státy a vytěsnit tak Německo," dodal expert.

Předtím francouzský prezident Emmanuel Macron vyjádřil své přání uskutečnit strategický dialog s ruským lídrem Vladimirem Putinem.