Jedna z nejslavnějších londýnských pozoruhodností 169 stop vysoký Nelsonův sloup se stala po úvodníku britských levicových novin terčem intenzivních diskusí, když ji tyto noviny daly na seznam urážlivých monumentů „bílé nadřazenosti“ s jejím předurčením ke zničení. Afua Hirsch v úvodníku nazvaném „Sochy ke svržení? Tady jsou důvody, proč by další měl být Nelsonův sloup,“ autorka tleskala hnutí za vymazání historie, které vede kampaně za odstranění monumentů, považovaných za urážlivé k menšinám a aktivně je vandalsky poškozuje.


K těm, které už byly zatím poškozeny nebo odstraněny patří vojáci z Americké občanské války, jeden americký prezident a dokonce i Kryštof Kolumbus.

Hirsch se pustila do britských aktivistů, že nedělají to samé, a že je nevzal zápal ničení veřejných uměleckých děl jako jejich americké bratrance, k čemuž uvedla, že „Británie při vší naší netečnosti, aroganci a intelektuální lenosti“ zaostala se vstupem do „debaty“ o odstraňování pomníků.

Anarchistický demonstrant během protestů rozdrásává bronzového lva u paty Nelsonova sloupu

Vikomt Horatio Nelson je britský námořní hrdina, který byl smrtelně postřelen při bitvě u Trafalgaru, kdy vedl flotilu do úspěšné bitvy, která zastavila imperiální ambice tyranského Napoleona Bonaparteho, kterého teď ale odsuzují za jeho pro počátek 19. století typické názory na otroctví. Hirsch tohoto admirála tradičně považovaného za jednoho z největších hrdinů Britského lidu a nejúžasnějšího námořního taktika zavrhuje, jako „jednoho z těch, které lze bez váhání nazvat vyznavači bílé nadřazenosti.“

S poukazem, že socha lorda Nelsona plní stejný účel jako sochy Konfederace ve Spojených státech, o čemž tvrdí, že „je vztyčovaly skupiny bílé nadřazenosti,“ tato pisatelka spojuje jeho sochu s takovými, jako byl britský průmyslník a kolonista Cecil Rhodes, který byl terčem kampaně Jižní Afriky a anglického Oxfordu.


Situován je v zeměpisném srdci Londýna, na křižovatce vedoucí od Trafalgarského náměstí směřující do Západního St. James a do sociálního centra Západní konec Londýna, i na Sever podél křižovatky Charing na Oxfordský cirkus s jeho obchodní čtvrtí, i na Východ podél Fleet Street do tradičního sídla britských nakladatelství a na jih k Whitehall a Parlamentnímu náměstí / Getty Images

Ač to hnutí bořičů ikon ve Spojených státech nabývá rychle na hybnosti, když jej povzbudily hned počáteční úspěchy, tak ne na všechny dělá moc dobrý dojem volání po ničení v Británii. Vůdce Brexitu Nigel Farage v odpovědi na tento článek poznamenal, že je prostě „šokující, že Guardian se propůjčuje k tomu, aby tohle povzbuzoval. Ta levice opravdu Británii děsně nenávidí.“

Trafalgarské náměstí bylo ve 30. letech 19. století umístěno za tradičním středem Londýna křižovatkou Charing a oslavuje vítězství lorda Nelsono nad Francouzi u Trafalgaru z roku 1805. Ten sloup byl přidán až později a zaplacen z veřejné sbírky mezi lidem.

Zdroj: breitbart.com