Na Korejském poloostrově se formují nové východoasijské síly, Jižní Korea se začíná distancovat od Spojených států a chce vytvořit lepší vztahy se severem a do toho mixu vstupuje Rusko. Minulý týden šéfporadce jihokorejského prezidenta Muna oznámil, že zavedení amerického antibalistického raketového systému známého jako THAAD bude zastaveno.


THAAD byl již částečně instalován v Seongju , aby chránil Jižní Koreu proti případným útokům ze severní Koreje. Měsíc trvající kampaň proti jeho umístění, nyní pokračuje studií o jeho vlivu na životní prostředí, podle šéfporadce může trvat až dva roky než bude studie dokončena.
To zvyšuje další napětí mezi Jižní Korejí a USA, americký prezident Donald Trump hrozí, že ukončí dohodu o volném obchodu mezi USA a Koreou a přinutí Soul platit za THAAD.

Zároveň Rusko rozvíjí silnější hospodářské vazby se Severní Koreou. "Rusko a Severní Korea během ledna a února letošního roku zvýšily svůj bilaterální obchod o 73 procent ve srovnání se stejným obdobím v roce 2016," uvedla ruská státní zpravodajská agentura Sputnik v květnu a dodala, že "ruské vývozy do Severní Koreje vzrostly o 149,1% ".

To bylo zveřejněno tři měsíce poté, co Čína oznámila své embargo na vývoz uhlí do Severní Koreje. Čína představuje téměř 90% zahraničního obchodu pro Severní Koreu a uhlí je nejdůležitější surovinou pro KLDR, což znamená, že rozhodnutí Pekingu dává mimořádnou váhu mezinárodním sankcím, jejichž cílem je odradit Pchjongjang od pokračování programu vývoje jaderných raket.