PAŘÍŽ (AFP) – Francouzská vládnoucí Socialistická strana je od úterka rozervaná na cáry, když bývalý ministerský předseda Manuel Valls odmítl oficiálního prezidentského kandidáta této strany a podpořil nezávislého centristu Emmanuela Macrona. Vallsovo schválení Macrona zpečetilo propast mezi tím, co tento bývalý premiér popsal jako „dvě vzájemně nesmiřitelné levice“ – jedna pořád zapletená do třídního boje, představovaná prezidentským kandidátem Benoit Hamonem, a ta druhá reformistický tábor vedený Vallsem.


Dalším socialistickým vůdcům se podařilo tuto stranu udržet pohromadě, ale za prezidenta Francois Hollanda ten tichý pak o vzájemném neútočení mezi těmito frakcemi ztroskotal, načež se strana ocitla v chaosu.

Noviny Le Parisien uvedly, že Vallsovo zavržení Hamona – levicového rebela, který v roce 2014 opustil vládu kvůli její politice nahrávající businessu – bylo „hřebíkem do rakve“ této strany.

Strana Francoise Mitterranda, která od 70. let jednala jako všeobecná církev levice, „včera dost nedůstojně zemřela rozežraná korozí ideologických a osobních rozepří,“ napsal tento list.

Vallsovo vyznání přichází necelý měsíc před prvním kolem voleb 23. dubna s tím, že průzkumy ukazují velice těsné klání mezi Macronem a vůdkyní krajní pravice Marine Le Pen.

Hamon se táhne až na pátém místě za konzervativním kandidátem Fracois Fillonem a komunisty podporovaným radikálem Jean-Luc Melenchonem.

Že si socialistický kandidát nepovede dobře, se očekávalo vždy po pěti letech mdlého vládnutí nepopulárního Hollanda.

Valls řekl, že jeho rozhodnutí podpořit Macrona, který loni opustil socialistickou vládu, aby si vytvořil své vlastní hnutí, En Marche (V pohybu), které se staví, že není ani levice, ani pravice, „nebylo ze srdce, nýbrž z rozumu.“

„Myslím si, že bychom neměli Republiku vystavovat žádnému riziku,“ řekl Valls s tvrzením, že volbou kandidáta tipovaného, že v květnovém kole voleb snadno porazí Le Pen, jednal „odpovědně“.

Ale pro mnohé na levici toto schválení zavání zradou, když Valls v lednu slíbil, že bude podporovat vítěze socialistických primárek, v nichž byl sám kandidátem.




Loading...