V noci na středu prezident USA Donald Trump vystoupil se svým prvním programovým projevem v Kongresu. Moskva oznámila, že se nediví, že Trump ve svém vystoupení nezmínil Rusko. „On je prezidentem Spojených států amerických. Přirozeně se zabývá americkými věcmi. Náš prezident Putin se zase zabývá ruskými věcmi. Je to naprosto normální," řekl novinářům tiskový mluvčí prezidenta RF Dmitrij Peskov.


Ruský senátor Alexej Puškov si zase myslí, že projev prezidenta USA v Kongresu se lišil sebekontrolou, vznešeným tónem a „absencí pro Obamu obvyklých hloupostí o Rusku".

Podle hlavy komise Rady federace pro mezinárodní záležitosti Konstantina Kosačeva projev Trumpa ukázal, že hledá systémovější podporu jak u voličů, tak i u obou komor Kongresu.

Projev Trumpa v Kongresu

Prezident USA Donald Trump vystoupil před oběma komorami Kongresu s programovým projevem, ve kterém označil své odlišnosti s předchozí americkou světovou politikou. Podle Trumpa je Amerika připravena na hledání nových přátel a bude vyžadovat více od partnerů a spojenců. Trump náležitě odevzdal koncepci amerického vedení světa, ale přitom přiznal, že ostatní země mají právo na svoji vlastní cestu a zdůraznil, že nepředstavuje celý svět, ale svoji vlastní zemi — USA.

Ohledně domácího programu Trump poprvé popsal návrhy o reformě zdravotnictví, nabídl imigrační reformu, která by byla založená na zásluhách přijíždějících imigrantů, a slíbil, že vloží 1 trilion dolarů do infrastruktury. Na rozdíl od předchozích projevů byl Trump optimistický, vyzval Američany k jednotě a vyjádřil naději na spolupráci s opozicí mezi demokraty.

Kromě toho podle předvolebních slibů Trump zkritizoval Severoamerickou dohodu volného obchodu NAFTA, vstupu Číny do Světové obchodní organizace a obchodní deficit USA. Podle něj obchodní deficit USA s dalšími zeměmi přesáhl za minulý rok 800 miliard dolarů, Trump oznámil, že má v úmyslu pracovat na překonání „těchto tragických událost".

Trump také slíbil „historickou daňovou reformu": snížit daň ze zisku korporací a snížit daně pro střední třídu.