Šéf-vyjednavač o BREXITU za Evropskou unii Guy Verhofstadt řekl Reuters, že Donald Trum je součástí ve třech směrech vedeného pokusu rozvrátit Evropskou unii. Ty dvě další hrozby jsou od radikalizovaného islámu a od ruského prezidenta Vladimira Putina, o kterém Verhofstadt řekl, že i ten pracuje proti pokroku Evropského projektu.


„V tomto okamžiku tu už máme třetí frontu podvracení Evropské unie a tou je Donald Trump,“ řekl Verhofstadt při projevu v mozkovém trustu (think-tanku) Chatham House.

„Trump promlouval velice příznivě o skutečnosti, že se od Evropské unie budou chtít odtrhnout i jiné země, a o tom, že doufá v rozpad Evropské unie.“

Verhofstad sloužil devět let jako belgický ministerský předseda a od roku 2009 je v Evropském parlamentu.

Řekl, že Evropská unie má sice několik problémů, když říkal, že jde o „poly-krizi“, argumentoval však, že řešení spočívá v ještě větší kooperaci mezi státy.

„Rozpad Unie by byla katastrofa… nejen pro Evropu, nýbrž myslím si, že i pro naše spojence a pro celý svět.“

V jeho komentářích se odráží, jak až jsou politici EU opravdu vyšinutí v ochotě svalovat vinu za jakýkoliv krach jejich vlastních ve své povaze diktátorských politik na kohokoliv dalšího a ve snaze uplatňované už od počátku, tj. o federalizaci Evropy, ač celou dobu popírají, že tohle by byl jejich cíl.

Verhofstadt řekl Reuters, že těmi dalšími dvěma hrozbami jsou radikalizovaný islám, kterému sami otevřeli své hranice, aby jej s otevřenou náručí přijímali, a ruský prezident Vladimir Putin, který právě řekl, že Evropa by měla zůstat pohromadě. Putin dokonce varoval, že jinak by EU už nebyla globálním hráčem, jakým teď je.




Loading...