Jen pro případ, že by ta obvinění zvoleného prezidenta Donalda Trumpa, že je loutkou Kremlu a má v úmyslu destabilizovat a oslabit USA, nezněla dost hlasitě, tak nás před chvilkou WSJ ujistil, že ta nabydou nebývalé hlasitosti, zprávou, že drsný kritik amerických zpravodajských agentur Trump pracuje spolu se svými vrcholnými poradci na plánu, který by měl hlavní národní zpravodajské služby restrukturalizovat a osekat, k němuž dala podnět Kancelář ředitele národního zpravodajství ve víře, že zpravodajství se stalo „zbytnělým a zpolitizovaným.“ Kancelář ředitele národního zpravodajství čili ODNI byla zřízena v roce 2004, a to převážně, aby posílila koordinaci mezi zpravodajskými agenturami po teroristických útocích z 11. září 2001.


Tyto plány přichází v době, kdy to mezi Trumpem a americkými zpravodajskými agenturami vře: zvolený prezident na sociálních médiích v posledních měsících i v posledních dnech rozvinul série útoků proti americkému zpravodajskému aparátu, a to v době, kdy jejich hodnocení zavrhuje a zlořečí mu – a dost možná odůvodněně, vždyť konec konců pořád ještě není žádný důkaz – že by ruská vláda hacknula emaily Demokratických skupin a Johna Podesty a pak je nechala uniknout na WikiLeaks a k dalším ve snaze pomoci Trumpovi, aby Bílý dům dobyl on.

Podle Journalu jsou mezi těmi, co panu Trumpovi pomáhají vést plán na restrukturaci zpravodajských služeb, jeho národně bezpečnostní poradce generálporučík Michael Flynn, který sloužíval jako ředitel Agentury obranného zpravodajství, dokud ho v roce 2013 šéf Národního zpravodajství (DNI) James Clapper a další nevyšoupli. Plánování se rovněž účastní reprezentant Mike Pompeo (R., Kan.), kterého pan Trump vybral za svého ředitele CIA.

A není to jen ODNI. Jeden z lidí obeznámených s Trumpovým plánováním WSJ řekl, že jeho poradci pracují na plánu restrukturace Ústřední zpravodajské agentury (CIA) s osekáním jejich personálu v jejich ústředí ve Virginii a s vyhnáním více lidí ven na pozice v terénu po celém světě. CIA tyto plány odmítla komentovat.

„Trumpův tým to vidí tak, že zpravodajský svět se už úplně zpolitizoval,“ řekl člověk, který má blízko k operaci Trumpova přebírání moci. „Rovněž je třeba, aby zeštíhlely. Důraz bude na restrukturaci agentur a toho, jak spolu interagují.“

Na Trumpovo přístupu asi něco je: konec konců to byli Demokraté, kdo FBI obvinil, že je zpolitizovaná, když Comey znovu otevřel případ emailového serveru Clintonové, který ji stál prezidentství. Na druhou stranu uváděl Trump své důvody k domněnkám, že i CIA je podobně „zpolitizovaná“, ovšem na opačnou stranu.

Aby bylo jasno, on dával své pocity ohledně tohoto tématu jasně najevo. Ve svém středečním tweetu zmiňoval Trump interview s šéfredaktorem WikiLeaks Julianem Assangem pro Fox News, v němž ten popřel, že by jeho zdrojem tisíců hacklých Podesta a DNC emailů bylo Rusko. Jak už bylo hlášeno předtím, Trump tweetnul: „Julian Assange řekl ‚i 14 letý by mohl Podestu hacknout‘ – proč byl Demokratický národní výbor (DNC) tak lehkomyslný? Rovněž řekl, že Rusové mu tu informaci nedali!“

V reakci na to byl Trump kritizován jak Demokratickými, tak Republikánskými zákonodárci i od zpravodajců a činitelů prosazování zákona za chválu ruského prezidenta Vladimira Putina za útoky na americké zpravodajské agentury a za přijímání pana Assange, který byl vládními činiteli a zákonodárci dlouho považován za vyvrhele.

„Máme dvě možnosti: nějakého chlápka bydlícího na útěku před zákonem na jakési ambasádě…, co má za sebou historii podvracení americké demokracie a roztrubování tajných informací, které ohrozily naše vojáky, nebo 17 zpravodajských agentur, které přísahaly, že nás budou bránit,“ řekl senátor Lindsey Graham. „Já se přidám k nim.“

Trumpovi poradci navíc říkají, že ten byl vždy k přesnosti CIA skeptický, a že zvolený prezident často mluvil o pochybném zpravodajství z let 2002 a 2003 ohledně zbraňových programů Iráku. Svoji skepsi však zaměřil hlavně na jejich hodnocení Ruska, které rozčílilo analytiky, kteří jsou navyklí k větší příchylnosti k Bílému domu.

Zbytek toho příběhu je převážně už známý: tady je souhrn od WSJ.


Mezitím jak současní, tak bývalí činitelé zpravodajství a prosazování zákona reagovali směsicí zmatenosti a pobouření nad pokračujícími sériemi výpadů pana Trumpa proti americkým špionům. „Zuří kvůli tomu,“ řekl jeden bývalý vedoucí zpravodajský činitel s dodatkem, že suita vedoucích činitelů, o kterých se myslelo, že budou stát za administrativou Hillary Clinton, teď přehodnocuje své plány, co dělat po zvolení pana Trumpa.

Současní i bývalí činitelé navíc říkají, že bylo obzvláště zdrcující vidět Trumpa, jak v tweetech cituje Assange. „Pro mě je dost děsivé, že stojí na straně Assange proti zpravodajským agenturám,“ řekl jeden bývalý činitel prosazování zákona.

A to by mohlo vysvětlovat, proč se Trump rozhodl přestavět celý americký bezpečnostní aparát od základu.

Paul Pillar, veterán s 28 lety u CIA, který šel do výslužby v roce 2005, řekl, že ho Trumpovy tweety znepokojily a děsí se, že většina hodnocení zpravodajské komunity by mohla procházet filtrovaná generálporučíkem Flynnem, kterého pan Trump vybral jako národně bezpečnostního poradce.

„Jsem dost pesimistický,“ řekl. „Je opravdu znepokojivé, že by mohl přijít prezident s takto negativním pohledem na tyto agentury v kombinaci s jeho návyky absorbování informací atd., což nedává moc naděje na změnu.“

V důsledku bezprecedentní Trumpovy přestavby amerického zpravodajského aparátu očekáváme, že brzy uslyšíme o to hlasitější volání, že Trump zase páchá zradu.

Zdroj: zerohedge.com