Přebírajíc štafetovou pochodeň nejžhavějšího debatního tématu od totálně pokořených amerických mainstreamových médií, tedy šíření tzv. „falešných zpráv“ (ty si ale nepleťte s tím roky se táhnoucím nehorázným lhaním v hlavním televizním čase od Briana Williamse, které zpochybňovat bylo až donedávna označováno prostě za „konspirační teorii“), tak ve středu po zahájení své kampaně za čtvrté funkční období německá kancléřka Angela Merkel varovala před zlomocnou silou falešných zpráv na sociálních médiích, které pobuřují proti establishmentu a podněcují vzestup populismu.


Při prvním promluvě v parlamentu od svého nedělního oznámení, že příští rok bude usilovat o znovuzvolení, pronesla Merkelová výstrahu, že na internetu se veřejným míněním „manipuluje“.

„Cosi se změnilo – s tím, jak globalizace kráčela vpřed, tak se politická debata náhle ocitla ve zcela novém mediálním prostředí. Veřejné mínění se už neformuje stejným způsobem jako před 25 lety,“ řekla.

France 24 ji cituje říkat: „Dnes tu máme, weby falešných zpráv, internetové roboty, trolly – ty věcičky se umí i samy regenerovat, přičemž posilují názory určitým algoritmy, a my se musíme naučit, jak si s nimi poradit.“ Kancléřka nejdříve řekla, že je tu výzva pro demokracii, jak „dosáhnout k lidem a inspirovat je.“ Avšak kdyby to snad selhalo, tak Merkelová v podstatě navrhuje, že nastal čas pro cenzuru: „Musíme s tímto jevem vstoupit do konfrontace a bude-li to nezbytné, regulovat to.“

Řekla, že podporuje iniciativu své pravo-levé koaliční vlády zaměřenou na rozdrcení „nenávistné mluvy“ na sociálních médiích tváří v tvář tomu, co označila za „obavy ze stability našeho zavedeného řádu.“

Varovala, že: „V Západních demokraciích narůstá populismus a politické extrémy.“

Varování Merkelové přichází týden poté, co po americké volební kampani, ve které globální dezinformační průmysl asi ovlivnil výsledek hlasování, jak Googl, tak Facebook přistoupily k odříznutí webů podvodných zpráv od financování (když náhle přes noc odhalily, že mají připravený „nástroj“ k zavedení regionální cenzury).

Důvodem pro obavy Merkelové je možná to, že ač jsou její konzervativní Křesťanští demokraté největšími favority na vítězství v německých celonárodních volbách, očekávaných v září či říjnu 2017, tak naráží na silnou konkurenci od buřičské strany pravicových populistů, Alternativa pro Německo (AfD), pro kterou je její liberální politika k utečencům a k migraci hlavním cílem útoku.

* * *

Mezitím, zrovna když Merkelová zahajuje válku Evropy proti „falešným zprávám“, jsou už euro-byrokraté o krok napřed a Evropský parlament v šokujícím kroku přistoupil ve středu k odhlasování ne-legislativní rezoluce, která vyzývá EU, aby „odpověděla na informační válku Ruska.“ Ruské webové stránky RT a tisková agentura Sputnik jsou totiž údajně mezi nejnebezpečnějšími „nástroji ruské propagandy.“