Ruský prezident Vladimir Putin při hovoru o rezoluci Evropského parlamentu o čelení ruským médiím prohlásil, že doufá ve vítězství zdravého rozumu a v to, že reálná omezení pro ruská média nebudou. Ve středu schválil Evropský parlament rezoluci pod názvem Strategické komunikace EU jako vzdorování propagandě třetích stran.


V dokumentu se tvrdí, že Rusko údajně poskytuje finanční podporu opozičním politickým stranám a organizacím v členských zemích EU, uplatňuje přitom faktor dvoustranných mezistátních vztahů, aby rozkmotřilo členy společenství. Za hlavní informační hrozby pro Evropskou unii a její partnery ve východní Evropě je v rezoluci označována agentura Sputnik, televizní stanice RT, fond Ruský svět a federální agentura Rossotrudničestvo podřízená ruskému ministerstvu zahraničních věcí. Rezoluce obsahuje řadu ničím nepodložených obvinění, mimo jiné srovnává činnost takových sdělovacích prostředků jako Sputnik s činností teroristické skupiny ISIL.

Jsme svědky očividné degradace představ o demokracii v západní společnosti, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.
„Když bylo takové rozhodnutí (Evropského parlamentu o boji s ruskou propagandou) přijato, pak to svědčí o tom, že jsme svědky naprosto očividné degradace

— v politickém smyslu tohoto slova — představ o demokracii v západní společnosti," řekl Putin novinářům,

„Všichni se nás snaží učit demokracii, zákazy ale nejsou tím nejlepším způsobem", řekl dále ruský prezident.

„Před nedávnem, a to ještě nadále pokračuje, se nás všichni pokoušeli učit demokracii, a jsme od těchto lidí vždy slyšeli, že to je ten nejhorší způsob… něco zakazovat," řekl Putin.

Dodal, že to je norma demokracie.

„Nejlepší způsob je otevřená diskuze a představování v rámci této diskuze svých přesvědčivých argumentů pro prosazení svého názoru," řekl.

Putin také poblahopřál spolupracovníkům zmíněných médií k tomu, že úspěšně plní svoji práci.

„No, a těm našim představitelům médií, žurnalistům, kteří donutili představitele tohoto evropského orgánu přijímat takové řešení, těm chci poblahopřát k tomu, že provádějí, soudě podle všeho, aktivně a s výsledky a talentem svoji práci," prohlásil prezident.

Zdroj: sputniknews.com