Sedněte si. Šokuje vás to. (Ne?) Nedávno jsme referovali o telefonátu mezi zvoleným americkým prezidentem Trumpem a ruským prezidentem Putinem (Putin měl první telefonát s Trumpem. Oba se vyslovili pro aktivní společnou práci s cílem normalizovat vzájemné vztahy), při němž současný a budoucí prezident diskutovali o potřebě překonat rozkoly a hledat konstruktivnější vztahy pro budoucnost. …


Když se začínají seriózní pozorovatelé, kteří v posledních několika letech spatřující narůstající napětí mezi USA a Ruskem, otevřeně obávat vypuknutí jaderné války, zatímco na ruské hranici je umístěných asi 300 000 vojáků NATO a na obou stranách trápící běžné podnikatele sankce, tak by normální člověk mohl pohlížet na to tání Studené války 2.0 jako pozitivní ukazatel konce Obamovy éry.

Ale senátor John McCain (R-AZ) vzývá k něčemu jinému.

Senátor McCain v dnes zveřejněném ostrém prohlášení reagujícím na telefonát Trump – Putin odsoudil jakékoliv snahy zvoleného prezidenta Trumpa o nalezení společné řeči s Putinem.

Jakémukoliv Putinovu tvrzení, že chce s USA zlepšit vztahy, se musí důrazně odporovat, píše McCain. A vysvětluje to:

Měli bychom do tohoto prohlášení proneseného agentem KGB, který uvrhl svou zemi do tyranie, vraždí své politické oponenty, provádí vpády k sousedům, ohrožuje americké spojence a pokouší se podvracet americké volby, vkládat zrovna tolik důvěry jako do všech ostatních jeho prohlášení.

Je zajímavé, že se Republikán McCain uchýlil k linii kampaně Hillary Clinton (té, co prohrála volby), že Rusové nějak americký volební proces manipulovali. Toto tvrzení nebylo nikdy podloženo fakty a tvrzení Hillary, že s ní 17 amerických zpravodajských agentur nějak prý souhlasí, se ukázalo být nebezpečně potrhlou lží.