Nepokoje a globální konflikty během historie mnohokrát přiměly lidi, aby se spojili za společnými cíli, které dohnaly celé národy, by dosáhly věcí nikdy předtím nepředstavitelných. Např. II. světová válka přetvořila Ameriku z převážně izolovaného národa na globální vojenskou a průmyslovou lokomotivu světa. …


Dnešní Evropa zažívá muka žhavé politické debaty o pohraniční politice, která už vedla k Brexitu a ohrožuje stabilitu celé Evropské unie. A tak se francouzští zákonodárci tváří v tvář takovýmto rozkolům, stejně jako muži a ženy, co ve 40. letech s horečným spěchem dovedli svět k válce, dali dohromady a v horečném projevu solidarity, aby – teď počkejte, je to fakt – zakázali příbory na jedno použití.

Opravdu by mě zajímalo, jak se tito lidé přesvědčili, že tím nejnaléhavější problémem, s nímž se potýká celý jejich národ, jsou plastové lžíce? Možná, že lidem z francouzského Calais opravdu těch 7 000 migrantů bydlících v improvizované „džungli“ v jejich městě zas takové starosti nedělají, jako ty plastové příbory na zemi, které představují tu agresi, kterou nelze snášet.

Podle AP Francie nedávno schválila novou legislativu, která výrobcům ukládá, že do roku 2020 musí být všechno nádobí na jedno použití prodávané ve Francii z materiálů biologického původu, které lze kompostovat. Tento zákaz jasně přichází po předchozím zákazu plastových tašek z července.

Zákaz byl původně navržen Evropskou ekologickou – Zelenou stranou a francouzští zákonodárci jej přijali se záměrem omezit spotřebu energie a odpadu vytvářeného průmyslem zpracování odpadu stejně jako znečištění způsobených plastovým odpadem.

Tato opatření zakáží prodej plastových kelímků na jedno použití, jakož i talířků a sklenic, pokud nebudou vyrobeny z materiálů biologického původu, který lze kompostovat v domácích kompostech.

Ač v několika zemích a v některých státech USA jsou také zakázané plastové tašky, tak to vypadá, že Francie je první zemí, která zavedla plošný zákaz na plastové nádobí. Ten přichází poté, co loni Paříž hostila průlomovou konferenci o boji s globálním oteplováním a s tím, jak se socialistická vláda snaží Francii dotlačit mezi průkopníky ekologického pokroku.