Německá kancléřka Angela Merkel řekla, že Evropská unie by měla pokračovat ve vyjednávání se Spojenými státy o nové dohodě o volném obchodu známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). EU a USA oficiálně směřují k podepsání této dohody před lednovým odchodem prezidenta USA Baracka Obamy, teď jsou ale o tom vážné pochybnosti.


Zástupce Merkelové, ministr hospodářství Sigmar Gabriel – člen Sociální demokracie, menší koaliční partner v německé vládní koalici – minulý měsíc rozpoutal ohnivou bouři, když řekl, že rozhovory o volném obchodu jsou „de facto mrtvé“. Francie s Belgií vrhly na výhled na novou obchodní dohodu další pochybnosti a skepse roste i mezi Američany.

„Já obhajuji pokračování v jednání, a to hned,“ řekla Merkelové německému novinovému řetězci Funke Mediengruppe.

Řekla, že mnohé členské státy EU trpí vysokou nezaměstnaností, k čemuž dodala: „Proto bychom měli podporovat vše, co může tvorbu pracovních míst podpořit, a k tomu patří i dohoda o volném obchodu.“

Merkelová řekla, že to pověděla i prezidentovi USA Barackovi Obamovi během summit G20 probíhajícímu počátkem tohoto týdne v Číně.

Když se jí ptali, zda má tato dohoda stále šanci na schválení, tak Merkelová řekla: „To teď závisí na dalším vyjednávacím procesu.“

Zdroj: breitbart.com