V uplynulém týdnu zůstávala situace v jihozápadním Aleppu napjatá. Syrská armáda, domobrana Národních obranných sil, Hezbollah a další provládní milice podporované ruskými Aerokosmickými silami prováděly série pokusů o postup do oblastí kontrolovaných operační místností Jaish al-Fatah, ale významné územní zisky se jim nedařily. Provládním silám se nepodařilo zabrat vesnice Tell Mahrouqat a Al-Qarassi, ale zabraly kopec Alqara a Tal Syratel. Kontrola nad Alqara Syrské armádě umožní zvýšit palebný tlak na silnici Khan Touman-Ramouseh.


Tím však rovnováhu sil v této oblasti nijak významně neposunou. Provládní síly, pokud budou chtít získat převahu v probíhajícím pozičním válčení ve městě Aleppo, tak budou potřebovat rozšířit kontrolu nad Staveništěm 1070, Technickou vysokou školou a školou Hikma.

Syrské a ruské letectvo provedly přes 70 náletů ve městě Aleppo a v jeho blízkosti. Ty byly hlášeny z kruhového objezdu Ramouseh, z Dělostřelecké akademie Ramouseh, ze čtvrti Al-Amariya a z vesnice Al-Qarasi.

21. srpna ráno bylo ve městě Hasakah ve východní Sýrii údajně podepsáno příměří mezi Národními obrannými silami loajálními k Syrské vládě a Kurdskou policií, Asaiyish/Kurdskými lidovými ochrannými jednotkami (YPG). Zprávy uvádí, že k dohodě patří předání zabraných území a další rozhovory o situaci v tomto městě. Rovněž přišly zprávy, že generálmajor Hassan Mohamad byl vyměněn za generálmajora Mohamad Khaddoura jako velitel 17. Divize Syrské armády a východního regionu Sýrie. Avšak 22. srpna se ukázalo, že cíl nastolit v tomto městě příměří nejspíš zase nevyšel. V několika čtvrtích byla obnovena dělostřelba a přestřelky.

Připomínáme, že 18. srpen představoval v Syrském konfliktu bezprecedentní den, když Syrské letectvo zahájilo bombardování kurdských pozic poté, co provládní domobrana Národních obranných sil (NDF) vstoupila do bojů s Kurdskou policií známou jako Asayish a s jejími spojenci z Lidových obranných sil (YPG).