V Turecku byla uvězněna americká žurnalistka a obviněna z „narušení vojenského prostoru“ poté, co se vrátila z válkou rozervané Sýrie, oznámili ve středu američtí činitelé. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby řekl, že Lindsey Snell byla zadržena 6. srpna a američtí konzulární činitelé ji mohli o téměř tři týdny později 26. srpna navštívit.


Životopis Snell na Twitteru ji identifikuje jako v Istanbulu sídlící video-žurnalistku, která přispívá do několika Západních sítí a mediálních organizací včetně MSNBC, Vice News a ABC.

Na Facebooku se popisuje jako pocházející z Daytona Beach na Floridě a absolventka University of Florida v roce 2005. Je muslimka a na obrázcích má na hlavě šátek.

Poslední tweety poslala 5. srpna, kde referuje, že byla 10 dnů uvězněná militanty z Fronty al-Nusra, než se jí za pomoci „odvážného muže na motorce podařilo uprchnout.“

Na své Facebookové stránce opět z 5. srpna tvrdí, že se jí povedlo svůj čas věznění u Nusry zadokumentovat na svém mobilním telefonu.

„Je to bláznivý příběh,“ napsala.

„Utekla jsem výkopem (předchozí obyvatel mé cely zachytil své dny strávené zde krví na zdech), utekla jsem s maskovanými raubíři na motorkách v přestrojení. Nemůžu se dočkat, až to podrobně vylíčím.“

Nejsou žádné zprávy o jejím příjezdu do Turecka, ale tato země je jasné první místo určení pro kohokoliv, kdo po svém únosu uteče ze syrského regionu Aleppo.

„Byla zadržena v Turecku. Jak to chápu, do Turecka přicestovala za Sýrie,“ řekl Kirby reportérům ve Washingtonu. „V současnosti ji drží ve vězeňském zařízení v provincii Hatay.“