Citované US-korporace jsou obviněny z toho, že najímaly v letech 1990-2004 eskadry smrti k vraždám nepohodlných aktivistů a odborářů. V souvislosti s odvoláním prezidentky Rouseffové v Brazílii mne zaujala jiná drobná zprávička, která souvisí s dosažením smíru mezi povstalci a vládními vojsky v Kolumbii. Kdo studoval s Jihoameričany, ten dobře ví, jak tyto země trpěly pod zdejšími diktaturami podporovanými z USA. Klasickým příkladem z nedávné doby jsou tzv. Chiquita Papers.


Kolumbie odtajnila v roce 2011 interní důvěrná memoranda známé americké banánovky Chiquita. V roce 2007 oficiálně v USA tato firma prohlásila, že nikdy nevyužila služeb paramilitárních jednotek výměnou za peníze. A ejhle, světe div, ono se to dělo. Chiquita maskovala tyto tzv. "citlivé platby" po deset let ve svém korporátním účetnictví. A když to prasklo, tak jejich právníci tvrdili, že šlo o "vydírání".

Korporace nese jasnou spoluodpovědnost za vraždy stovek aktivistů v Kolumbii. V procesu proti této firmě zahájeném v červnu 2016 se dokazuje, že Chiquita "investovala" do eskader smrti celkem 1,7 miliónu US-dolarů v letech 1997-2004 . Myslete na to, až budete kupovat banány.

A teď k té korporátce jménem Coca-Cola, která je obviněna podobným způsobem. Coca-Cola je obviněna z toho, že v letech 1990-2002 najala paramilitární organizace k vraždě odborových předáků.