USA začaly odvážet jadernou munici z Turecka na základnu Deveselu v Rumunsku, informuje ve čtvrtek bruselský internetový zdroj EurActiv s odvoláním na vlastní zdroje. „USA začaly stěhovat jaderné zbraně z Turecka do Rumunska kvůli zhoršení vztahů mezi Washingtonem a Ankarou", píše EurActiv. Podle jeho údajů je to operace složitá jak „z technického, tak i politického hlediska". „není snadné přestěhovat 20 jaderných bomb", uvádí EurActiv slova jednoho ze svých zdrojů.


Podle oficiálně nepotvrzených údajů se na letecké základně Incirlik v Turecku, vzdálené asi 100 kilometrů od hranice se Sýrií, nachází ještě z dob studené války asi 50 kusů amerických taktických jaderných zbraní.

Po nezdařeném převratu, ke kterému došlo v Turecku v noci na 16. července, byl zatčen velitel základny za to, že byl zapojen do pokusu o puč, a dočasně byly zakázány lety letadel amerického vojenského letectva na základnu a jejich starty odtud.

Podle údajů zdroje EurActiv se po pokusu o převrat zhoršily vztahy mezi USA a Tureckem natolik, že Washington už nemůže svěřit Turecku skladování jaderných zbraní.

Rumunská základna Deveselu je novým místem rozmístění amerického protiraketového štítu, což vyvolává značné podráždění u Ruska, zdůrazňuje EurActiv.

Zdroj: euractiv.com