Barack Obama odpověděl ostře na návrh o zastavení konfrontace s Ruskem. Řecký premiér Alexis Tsipras navrhl přejít konečně k spolupráci s Moskvou a společně řešit takové otázky, jako syrská krize, píše Kathimerini. V médiích se předtím mluvilo o tom, že Tsipras porušil na slavnostní večeři lídrů Aliance oficiální konsensus a vystoupil pro partnerství s Vladimirem Putinem kvůli překonání syrské krize. Avšak Barack Obama okamžitě ostře zkritizoval jeho návrh.

Řecký ministr obrany Panos Kammenos tuto informaci potvrdil. „Tohle byste měl říci svému příteli Putinovi," uvedl Kammenos odpověď amerického prezidenta na návrh řeckého politika. Nicméně pojí Atény a Washington „výborné vztahy," zdůraznil řecký ministr obrany.

Mluvčí ministerstva zahraničí USA John Kirby předtím prohlásil, že mezi Moskvou a Washingtonem neexistuje vojenská spolupráce v boji s terorismem v Sýrii.

„Neexistuje žádná americko-ruská spolupráce ve vojenské sféře v Sýrii. I nadále posuzujeme varianty a alternativy návrhů ohledně boje s IS a frontou an-Nusrá," řekl Kirby.