V Šaturském oddělení Jednotného institutu vysokých teplot Ruské akademie věd vyzkoušeli takzvaný railgun – elektromagnetický urychlovač, který je schopný urychlit materii do první kosmické rychlosti a vynášet užitečné zatížení na orbitu, informuje Naučnaja Rossia. „Dosažení vysokých rychlostí je spojeno s velkými problémy. Náš úkol je dostávat systémy s velkými tlaky a s jejich pomocí zkoumat vesmír. Druhým úkolem je ochrana před vysokorychlostními kosmickými tělesy, které pro nás představují hrozbu, včetně kosmického odpadu, komet a dalších. Dalším úkolem je vynášení satelitů na orbitu Země," řekl žurnalistům prezident Ruské akademie věd Vladimir Fortov.


Railguny jsou zvláštní stroje, které jsou schopné urychlit předměty do velmi vysokých rychlostí s pomocí elektrické energie a magnetických polí. Obyčejně je to sestava z několika paralelních vodičů, takzvaných kolejnic, přes které je propouštěn proud obrovské síly. Když se těchto kolejnic dotknou vodiče, tak je Lorentzova síla bude vytlačovat a urychlovat do velmi vysokých rychlostí, které jsou pro prachové zbraně nedostupné.

Podle slov představitelů Ruské akademie věd se ruským vědcům podařilo urychlení na 11 kilometrů za sekundu při urychlování kulek uvnitř railgunu, který sestavili. Tato rychlost je dostatečná, aby bylo možné překonat gravitaci Země a dostat se na její orbitu a jen tak tak nestačí pro to, aby bylo možné dosáhnout otevřeného kosmického prostoru.

Fortov řekl, že dosáhnutí podobných rychlostí vyžaduje tolik vysokých proudů a energie, že všechny komponenty railgunu se rychle opotřebovávají a znehodnocují se. Nyní je hlavním úkolem najít takové materiály, které by mohly vydržet tuhle zátěž a způsoby, jak je ochránit od opotřebování. Ředitel Ruské akademie věd slíbil, že specialisté z institutu v nejbližší době připraví a publikují video, na kterém bude možné uvidět výstřel railgunu.