Rusko k posílení ruského vojenského seskupení účastnícího se protiteroristických operací vyšle více pokročilé letecké techniky včetně bitevních vrtulníků Ka-52. Podle ruského ministerstva obrany přiveze v říjnu jediná ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov do syrských vod vrtulníky Ka-52, aby se účastnily bojových misí po celé této krizí zachvácené zemi. V případě úspěchu misí těchto nových vrtulníků v Sýrii může Rusko nahradit některé z tryskových bitevníků Su-25 v Latakii bojovými vrtulníky Ka-52. Ruská letadlová loď bude mít celkem asi 15 bojových tryskáčů Su-33 a Mig-29K/KUB a více než 10 vojenských helikoptér Ka-52K, Ka-27 a Ka-31 útočících na militanty z východní části Středozemního moře.


Od minulého týdne vedly ruské bojové letouny nálety se zvláštní pozorností věnovanou severní Latakii, severovýchodnímu Idlibu a okolí měst Aleppo a Deir Ezzor. Různé zdroje říkají, že zničeno bylo 40 až 70 teroristických cílů.

Těžké boje probíhají mezi Syrskou arabskou armádou a spojenými silami Al Nusra, Nouriddeen Al-Zinki a Svobodné syrské armády na strategických statcích Mallah u města Aleppo. Provládní síly odrazily všechny protiútoky milicí a teď kontrolují asi 80% těchto statků.

Mezitím odrazily Syrské demokratické síly protiútoky ISIS jižně a západně od strategického města Manbij. Prokurdské zroje tvrdí, že ISIS utrpěla značné ztráty.

 

ZPRÁVA O RUSKÉ OBRANĚ: PROGRAM LETADLOVÝCH LODÍ

Letadlové lodi převzaly během 2. Světové války roli nejdůležitějších námořních lodí a od té doby ji už neopustily. Jejich důležitost je až taková, že všechna námořnictva lze dělit do dvou druhů: těch s letadlovými loďmi a těch bez nich s tím, že role dalších velkých hladinových lodí je v podstatě redukovala na roli doprovodných plavidel pro ty lodě letadlové. Jelikož jejich bojová síla spočívá převážně v jejich letecké složce, jsou letadlové lodě velice flexibilní bojovkou jednotkou a i staré lodi mohou zůstat moderní, pokud z nich mohou operovat novější konstrukce letadel.