Ministr dopravy Ruska Maxim Sokolov během PMEF informoval o plánech stavby systému velmi rychlé dopravy podle projektu Hyperloop miliardáře Elona Muska na Dálném východě. Potrubní systém, který rychle přepravuje kapsle s náklady a pasažéry do cíle, může spojit Rusko a Čínu. „Nabídli jsme společnosti, investorům zvážit projekt stavby jedné části v rámci projektu koridoru Primorje-2 na Dálném východě s východem přes hranici ČLR směrem na přístav Zarubino. Tato část je dlouhá 70 kilometrů. A dohodli jsme se na tom, že do Východního ekonomického fóra uděláme předběžné technicko-ekonomické rozpracování projektu," řekl Sokolov.


Tento projekt může, podle názoru ministra, být plně podpořen Čínou.

„Za měsíc proběhne setkání naší pracovní skupiny v rámci mezistátní rusko-čínské rady. Navrhnu svému kolegovi tento projekt posoudit (rychlovlak Hyperloop mezi ČLR a přístavem Zarubino — red.), i z pohledu investic," řekl ministr dopravy.

Sokolov řekl, že rozhovory o vytvoření vysokorychlostního transportu se v Rusku už provádějí.

„Dnes jsme jednali o tomto projektu s vedením společnosti pod záštitou Elona Muska. Dohodli jsme se, že navrhneme jako pilotní projekt této společnosti rozvoj koridoru Primorje-2: 70 km mezi ČLR a Primorským krajem s východem na přístav Zarubino. Kolegové ujišťují, že infrastruktura bude levnější než v případě železnice, to znamená, že o 70 kilometrech můžeme hovořit v limitech 30-40 miliard rublů," informoval ministr.

O projektu dopravního systému Hyperloop bylo informováno v roce 2003. Musk tehdy prohlásil, že se chystá postavit trubku o délce téměř 650 km, která spojí Los Angeles a San Francisco. V této trubce se bude nadzvukovou rychlostí pohybovat vlak. Počítá se s tím, že cestovat z jednoho města do druhého bude možné celkově za půl hodiny.

Systém Hyperloop je založen na vytvoření speciálních cest z trubek, ze kterých se vypumpovává vzduch. Hlavní předností tohoto systému je rychlost. Trubky s nízkým tlakem umožní čelit minimálním turbulencím a zvýšit rychlost. Lehká hliníková kapsle se v nich bude moci pohybovat rychlostí do 1220 km/h.