Německé ministerstvo vnitra oznámilo svůj záměr před spolkovými volbami příští rok bojovat s tzv. „falešnými zprávami“ na sociálních médiích zřízením „centra obrany proti dezinformacím.“  Ministr vnitra Thomas de Maziere vyjádřil obavy z toho, co vláda považuje za „falešné zprávy“ před spolkovými volbami příští rok. Toto ministerstvo předneslo k boji s tímto problémem návrh, který mnozí považují za orwellovský.


Bude vytvořen nový orgán ministerstva k obraně před falešnými zprávami, k čemuž jeden příslušník ministerstva uvedl, že centrum obrany proti dezinformacím „by se mělo projednat velice rychle,“ uvádí Der Spiegel.

Nárůst falešných zprávy by podle ministerstva mohl přímo ovlivnit federální volby a někteří dokonce tvrdí, že už prezidentské volby v USA byly silně ovlivněny šířením fám na platformách sociálních médií. „Smíření se s příchodem post-faktického věku by se rovnalo politické kapitulaci,“ řekli činitelé ministerstva.

Podle ministerstva jsou skupinami nejvíce náchylnými podlehnout falešným informací a fámám lidé z rusko-německé komunity a v Německu žijící lidé s tureckými kořeny. Letos byli němečtí Rusové pobouřeni zprávou uvádějící, že žadatelem o azyl byla znásilněna 13 letá dívka a i když během uplynulého roku došlo k četným případům sexuálního zneužití nezletilých dětí, tak zrovna toto děvče přiznalo, že její příběh byl vymyšlený.