Populární sociální síť Facebook zablokovala komerční účty obyvatel Krymu, kteří se věnují SMM a SEO, a uzavřela jim přístup k jakýmkoli platným službám. Agentuře RIA Novosti to sdělila odbornice na marketing a zástupkyně předsedy Asociace malých hotelů Krymu Natalja Pračuková. Avšak, jak řekla, se krymští odborníci na marketing nevzdávají a slibují již k začátku příštího měsíce informovat, jak se dají sankce obejít, a jak se dají vrátit ztracené pozice na komerčních účtech v sociální síti.


„Řešení již máme, ale zatím nestačí," řekla odbornice.

Pračuková zdůraznila, že šéf Facebooku Mark Zuckerberg nevyhlásil na rozdíl od ostatních amerických společností dlouhou dobu sankce proti krymským obyvatelům: v únoru 2015 přišlo oznámení, že se to má stát, ale fakticky se stalo pouze na začátku léta 2016.

„Zuckerberg se držel déle než ostatní. Google zavedl sankce a odpojil všechny komerční nástroje v lednu 2015 a Facebook sdělil v únoru 2015, že také zavede sankce, ale stalo se to pouze na začátku června 2016. První odpojení začala 1. června, všichni moji známí, kteří používali reklamní možnosti Facebooku, potvrdili, že byli odpojeni," sdělila Pračuková.

Podle jejích slov používal komerčních služeb sociální sítě obrovský segment krymských podniků, zvlášť v sféře turistického ruchu a hotelů.

„Situace není vcelku fatální, jak tomu bylo při odpojení Google. V případě nutnosti najdou všichni krymští obyvatelé východisko a dokáží pracovat dál. Kontextová reklama i nadále funguje v yandex.direct, v síti VKontaktě nebo Spolužáci. Nedá se říci, že by odborníci byli moc rozrušení. Za poslední rok a půl jsme si zvykli, že se tohle děje, a že s tím je třeba prostě pracovat. Není to takové jako v době zavedení sankcí Google v lednu 2015, což se blížilo panice a hysterii. Existuje problém a všichni hledají způsoby jeho překonání," řekla Pračuková.